De nieuwe Microsoft-site 'IE6 Countdown' toont cijfers over het gebruik van IE6 in diverse landen. Wereldwijd zit nog 12 procent van de internetters op de 10 jaar oude browser. "Deze site volgt hoe het gebruik van IE6 tot onder de 1 procent zakt, zodat meer sites ervoor kunnen kiezen om ondersteuning voor IE6 te laten vallen, wat webontwikkelaars uren werk scheelt", stelt Microsoft op IE6Countdown.com. Op Twitter laat het bedrijf weten: "Het komt niet vaak voor dat we je vragen om te stoppen met het gebruik van onze producten, maar voor IE6 maken we een uitzondering."

Problemen

In Nederland is het marktaandeel van IE6 nog 2,6 procent. In landen als Noorwegen en Finland is dat al minder dan 1 procent, maar in China en Zuid-Korea gebruikt nog respectievelijk 35 en 25 procent de stokoude IE-versie.

De antieke browser kampt met veel beveiligingsproblemen. Voor webontwikkelaars vergt het ondersteunen van IE6 veel extra werk doordat de browserversie zich niet aan diverse webstandaarden houdt. Maar in zakelijke it-omgevingen is IE6 nog relatief vaak in gebruik, omdat veel oude interne webapplicaties nog niet zijn aangepast voor nieuwere browsers.

IE8 en IE9

Inmiddels is IE8 de meest gebruikte browserversie met een marktaandeel van 35 procent. De betaversie van opvolger IE9 staat op 0,6 procent.

De nieuwe anti-IE6-campagne kan niet alleen op steun rekenen, er is onder webontwikkelaars ook kritiek te horen. Zo merkt webontwikkelaar Steve Webster op dat de banner die Microsoft inzet voor de campagne verwijst naar de IE-homepage op Microsoft.com. Gebruikers van IE6 zitten meestal nog op Windows XP en voor dat systeem biedt Microsoft alleen de mogelijkheid om te upgraden naar een twee jaar oude browser, IE8, en niet naar de nieuwe IE9.

Webster: "Inderdaad, een twee jaar oude browser die al bijna weer overbodig is, die geen ondersteuning voor HTML5 heeft en die straks een blok aan het been van de webontwikkelaar zal zijn. Nee, bedankt!"