De groep developers, waaronder ook oud-werknemers van Microsoft, werken nog aan hun Unibrow-addon. Die belooft IE6-specifieke code ongewijzigd te draaien in een apart tabblad van IE8, wat draait op Windows 7. Het oude en onveilige IE6 werkt alleen op Windows XP.

Geen code wijzigen

"Bedrijven hebben iets simpels nodig dat niet is gebaseerd op virtualisatie", zegt ceo Matt Heller van Unibrow-ontwikkelbedrijf Browsium. Hij vertelt aan Computerworld dat bedrijven geen enkele regel code hoeven aan te passen in hun intranet, websites of webapplicaties.

Browsium heeft hiervoor bij Microsoft een licentie genomen op diverse componenten (dll's) van IE6. Unibrow laat IE8 die componenten dan gebruiken op basis van beheerdersinstellingen voor bepaalde (intranet)sites en webtoepassingen. Google heeft al een soortgelijke addon uitgebracht, waarmee het zijn browser Chrome naar binnen schuift bij Microsofts IE.

Duurder dan voorzien

Onderzoeksbureau Gartner stelt dat zeker één op de vijf migraties van Windows XP naar Windows 7 onvoorzien duurder zal zijn. De oorzaak voor die budgetoverschrijding is de 'verslaving' aan IE6. Die antieke browser heeft enkele IE-specifieke technieken waar ooit veel websites maar ook interne bedrijfsapplicaties op zijn gebaseerd.

Microsoft is met latere IE-versies webstandaarden meer en meer gaan omarmen. Dat levert compatibiliteitsproblemen op voor IE6-specifieke toepassingen. Volgens Gartner zorgt dat ervoor dat minstens 20 procent van de Windows 7-migratieprojecten meer kost dan gebudgetteerd of langer duurt dan verwacht, wat ook geld kost.

40% vereist werk

Gartner meldt op basis van interviews met IE6-gebruikende organisaties dat maar liefst 40 procent van hun maatwerkapplicaties die in de browser draait niet werkt op IE8. Dat vereist dus aanpassingswerk. Veel bedrijven stellen dat uit en blijven op Windows XP zitten, dat (met service pack 3) nog wordt ondersteund tot 2014. Volgens net onthulde cijfers van onderzoeksbureau Forrester installeert 61 procent van de bedrijven nog XP op nieuw aangeschafte pc's.

Tot voor kort was ook processorreus Intel één van die bedrijven. Begin dit jaar bleek dat de chipreus voor zijn ruim 30.000 desktops wereldwijd vastzat aan XP, vanwege IE6 en 16-bit applicaties. Intel is nu net over op Windows 7 en geeft daar tips over in een white paper (pdf).

Migratiehordes

Gartner-analist Michael Silver stelt dat Microsoft alle mogelijkheden moet verkennen om de overgang weg van IE6 te vergemakkelijken. Dat neemt hordes weg voor de overstap naar Windows 7. Volgens Forrester heeft die nieuwste Windows-versie nu een marktaandeel van 10 procent op de zakelijke markt. Een jaar geleden, toen 7 officieel werd gelanceerd, was dat 1 procent.

Microsoft biedt ter migratieversoepeling in de zakelijke uitvoering van Windows 7 al wel een geïntegreerde virtualisatiemogelijkheid voor XP. Die XP Mode, te beheren met MED-V, is bedoeld om oudere Windows-applicaties ongewijzigd en naadloos te kunnen draaien. Dat levert systeembeheerders echter een extra Windows-installatie op om te beheren, ook al is die niet zichtbaar voor eindgebruikers.