Roger Capriotti, marketingverantwoordelijke voor IE9, maakt dit bekend op het Windows Team-weblog. De Beautyoftheweb.com-downloadsite voor de bèta heeft al 9 miljoen bezoekers getrokken die in totaal voor 26 miljoen pageviews hebben gezorgd.

"Ter vergelijking, toen Internet Explorer 8 beta uitkwam in augustus 2008 hadden we 1,3 miljoen downloads in de eerste vijf dagen", meldt Capriotti. IE9 draait alleen op Windows Vista en Windows 7. Omdat de nieuwe browserversie DirectX 10 gebruikt, draait het niet geschikt op het nog altijd veelgebruikte Windows XP, dat DirectX 10 niet ondersteunt.

Sneller en soepeler

Met IE9 wil Microsoft haar aandeel in de browsermarkt consolideren en uitbouwen. Vrijwel alle nieuwste webontwikkelingen zijn opgenomen en de nieuwe release is geoptimaliseerd voor de diverse webstandaarden. De Javascript-engine is in vergelijking met Explorer 8 behoorlijk opgevoerd om webapplicaties soepeler te laten draaien. Ook ondersteunt IE9 hardwarematige rendering via de grafische processor (gpu).

Nieuwe JavaScript-engine

Dankzij de nieuwe Javascript-engine, Chakra, vindt compileren in de achtergrond plaats en rendering op de voorgrond. Chakra maakt ook 'marshalling' - dat in IE8 nog nodig was om de vertaalslag tussen tussen het DOM en Javascript te maken -overbodig. Een nieuw layoutsysteem voor geheugenbeheer in IE9 moet ervoor zorgen dat de browser aanzienlijk minder geheugen gebruikt, wat vooral scheelt als er meerdere tabbladen openstaan.

Concurrentie

Het marktaandeel van Internet Explorer is nog altijd aanzienlijk, met wereldwijd meer dan 60 procent. In Nederland groeit het aandeel van IE volgens Bram Veenhof, web platform architect bij Microsoft Nederland, de laatste maanden weer flink.

De rol van de browser binnen het computergebruik, blijft volgens hem groeien. "Zo'n 59 procent van de tijd dat mensen gebruik maken van hun pc maken ze gebruik van een browser." Mac- of Linux-versies van IE zijn nog steeds niet aan de orde, zo verklaarde Veenhof onlangs nog aan Webwereld. Het is nog niet bekend of er nog meer bèta, en release candidates, volgen en wanneer de definitieve versie van IE9 uitkomt.