Het W3C (World Wide Web Consortium) heeft testresultaten gepubliceerd van de eerste html5-test vanuit dat webstandaardenorgaan dat de nieuwe standaard ontwikkelt. Daaruit blijkt in hoeverre browsers zich conformeren aan de html5-standaard. Uit de test die het W3C heeft uitgevoerd, blijkt dat de bèta van Internet Explorer 9 zich het beste houdt aan de nieuwe html5-standaard, voor zover die nu is vastgelegd.

Beperkt testgebied

IE9 wordt op de voet gevolgd door Google Chrome 7 beta. Derde is beta 6 van Firefox 4, gevolgd door de alpha van Opera 11. Safari 5.0 eindigt op de vijfde plaats van de officiële html5-keuring.

De test van het W3C omvatte de tags 'attributes', 'audio', 'video', 'canvas', 'getElementsByClassName', 'foreigncontent,' en 'xhtml5'. Diverse van de meer geavanceerde mogelijkheden van html5 zijn niet getest. Dat betreft: lokale opslag van webdata, op de achtergrond draaiende scripts (web workers) en de bestands-API waarmee webtoepassingen lokale data kunnen lezen.

Volgens Niels Leenheer, de Nederlandse ontwikkelaar achter The HTML5 test, kloppen de resultaten van het W3C wel, maar is het testgebied waar het consortium zich op baseert vrij beperkt. Binnen dat kleine gebied gaat de standaardenorganisatie er wel weer heel erg diep op in, vertelt hij aan Webwereld.

Voorbij de html5-specificatie

“Internet Explorer 9 scoort dan inderdaad goed omdat Microsoft toevallig die dingen ondersteunt die in de test voorkomen”. Leenheer benadrukt dat html5 veel breder is dan het gebied wat deze test bestrijkt.

In zijn eigen test kijkt Leenheer naar meer dan alleen de html5-specificatie. Hij keurt ook technologieën die er direct of indirect me te maken hebben. “Dingen die niet rechtstreeks met html5 te maken hebben maar wel in dezelfde periode door dezelfde mensen zijn ontwikkeld”, zegt de ontwikkelaar. “Maar omdat dat niet binnen de werkgroep is gedaan, zal dat nooit onder een html5-test van het W3C vallen, terwijl het er wel belangrijk voor is”. Hij noemt de grafische technologie WebGL, die webbrowser hardwarematige versnelling van graphics geeft.

Veel beter dan IE8

Het is opvallend dat Internet Explorer 9 in de test van Leenheer, die inmiddels meer dan 2 miljoen keer is uitgevoerd, uitkomt op de laatste plaats van de vijf meestgebruikte browsers. De beta van IE9 scoort rond de 100 punten, waar er 300 te verdienen zijn.

Leenheer vertelt dat Chrome en Safari het met ongeveer 230 punten het beste doen. Firefox 4 en Opera komen daar kort na en zitten rond de 200 punten. “Maar”, zegt Leenheer, “het is altijd beter dan Internet Explorer 8, dat maar op 19 punten uitkomt”. Hij vindt het erg mooi dat Microsoft zoveel tijd gestoken heeft in de verbetering van zijn browser.

Diep of breed

De flink uiteenlopende score van IE9 in zijn test en die van het W3C is volgens de ontwikkelaar te verklaren door het grote verschil qua bereik van de twee tests. “Die van het W3C kijkt heel specifiek naar een klein deel van de specificaties en mijn test is erg breed, maar gaat er dus minder diep op in”, legt hij uit.

“Internet Explorer heeft een beperkt aantal html5-features maar de features die het wel heeft, zitten erg solide in elkaar”, besluit hij. De ontwikkelaar verwacht daarnaast dat de andere browsermakers in een toekomstige test veel beter zullen scoren op de officiële test van het W3C. Ze weten nu immers waar ze op getest worden.