De webpagina's zijn daarmee als reguliere applicaties weergegeven en toegankelijk. Zo kan een gebruiker voor het openen van de browser al nagiveren naar een specifieke pagina op een website, om die vervolgens meteen te openen. Microsoft prijst dit aan als een van de vernieuwingen in de aankomende nieuwe versie van zijn webbrowser. Een openbare bèta daarvan is nu vrijgegeven.

Weer in de fout

De Britse webdeveloper Kroc Camen ontdekte in die bèta dat het wijzigen van de jumplists met vastgepinde webpagina's gebeurt met 'niet-koshere' html-code. Hij stelt verontwaardigd dat dit de mentaliteit is die Microsoft ten tijde van IE versies 5 en 6 had. Die webbrowsers hadden toen eigen extensies van webstandaarden, waarvan ook veel websites expliciet gebruik maken. Dat heeft voor jarenlange incompatibiliteit op het web gezorgd.

Camen schrijft op zijn blog: "Stop deze gekte, Microsoft! Dit is precies hetzelfde soort verschrikkelijke, kortzichtige, browserspecifieke zooi die het web heeft geplaagd met 'favicon.ico' - een Microsoft-only beeldformaat dat een specifieke bestandsnaam en -lokatie afdwingt." 'favicon.ico' zorgt volgens hem tot op de dag van vandaag voor miljarden 404-foutmeldingen op het hele web.

'Doorgegeven'

IE-ontwikkelaar Rey Bango van Microsoft trekt zich de kritiek aan en heeft de boodschap van Camen doorgestuurd binnen het bedrijf. Hij doet daarbij geen beloftes, geeft hij eerlijk aan. Bango blogt enthousiast over de jumplistfunctie van IE9.

Camen is vooral verontwaardigd over de Microsoft-eigen html-code omdat de daarmee gebruikte functie in wezen al aanwezig is in de officiële html-specificatie. Hij verwijst naar het menu-element, dat al gewoon in html4 zit. "Zelfs IE6 ondersteunt het zonder enige hacks."

W3C: Microsoft snapt het niet

Html5-toezichthouder Ian Hickson (Hixie) van de webstandaardenorganisatie W3C geeft Camen gelijk. Hij reageert dat de menu-tag volgens hem niet geschikt is, maar zegt dat het IE-team gewoon een verzoek voor die functie had moeten indienen bij de W3C.

"Microsoft had moeten doen wat het Chrome-team deed; vragen om een feature in de specificatie. Dat is waar 'application-name' vandaan komt, wat het Chrome-team ook gebruikt! Het is alsof Microsoft echt niet begrijpt hoe standaarden werken", stelt de voorzitter van de html5-werkgroep.

Mogelijk niet gehonoreerd

Hickson erkent nog dat Microsoft een verzoek voor deze functie misschien niet gehonoreerd had gekregen. "Het is mogelijk dat het antwoord was geweest 'Niemand anders is erin geïnteresseerd om dit te implementeren, maar je kunt wat keywords registreren op deze wiki-pagina', maar zelfs dat zou beter zijn geweest dan volledige stilte."