Microsoft haalt met de release van IE9 in maart op de valreep de eerder afgegeven planning voor een lancering in het eerste kwartaal van 2011. De nieuwe browserversie is maandagavond 14 maart vanaf 21:00 uur Pacific Time te downloaden. Dat komt voor Nederland neer op dinsdagochtend 5:00 (doordat op zondag 13 maart de zomertijd ingaat voor de Pacific tijdszone)

Via Windows Update

Enige tijd na de web-release brengt Microsoft IE9 ook via Windows Update uit voor Windows Vista en 7. De nieuwe browser wordt dan automatisch aangeboden aan gebruikers van die twee meest recente Windows-versies. Dat gebeurt naar schatting eind april, aldus Computerworld.com.

IE9 komt niet uit voor XP, nog altijd de meestgebruikte Windows-versie. Het uit 2001 stammende XP mist bepaalde technieken waar Microsoft IE9 op heeft gebaseerd. De nieuwe browser komt twee jaar na IE8 uit en is daarmee net iets sneller ontwikkeld dan die voorganger. IE8 kwam twee jaar en vijf maanden na IE7 op de markt.

Browseroorlog

De publieke bèta van IE9 is in september vorig jaar uitgekomen. Een maand geleden verscheen de laatste proefversie: de release candidate (RC). Microsoft meldt dat er van die twee testversies in totaal 36 miljoen stuks zijn gedownload. Qua gebruik zat IE9 afgelopen maand nog op een mager marktaandeel van 0,6 procent, volgens metingen van webmonitor Net Applications.

IE9 steekt qua release wel Firefox 4 de loef af. Die langverwachte nieuwe versie van Mozilla's open source-browser is ook bijna af. De release candidate (ftp) is nu net uit (direct http-link), na maar liefst twaalf bèta's. Firefox 4 stond ooit gepland om in november 2010 uit te komen. Het lijkt er niet op dat de definitieve versie begin komende week al klaar is.

Wel op XP

Ondertussen heeft Google net versie 10 uitgebracht van zijn browser Chrome, die het in korte cycli telkens updatet. De nieuwste versie biedt onder meer een flink verbeterde JavaScript-engine (Crankshaft) en wachtwoordsynchronisatie tussen Chrome-installaties op verschillende computers. Zowel Chrome 10 als Firefox 4 draaien wel op Windows XP.