Bij virtualisatie moeten twee systemen perfect op elkaar aansluiten, het gast- en het hostsysteem. Dit lijkt ook af te stralen op de bedrijven die deze systemen maken.

Citrix en Novell

Nu hebben Citrix en Novell een samenwerking aangekondigd. Volgens de deal wordt SUSE Linux Enterprise Server aangemerkt als het ‘perfecte gastsysteem’ op Citrix XenServer. Dit is niet verwonderlijk, aangezien Novell zelf ook Xen gebruikt voor virtualisatie, al flirt het sinds kort ook met KVM.

Daarnaast gaan de twee bedrijven ondersteuning bieden aan klanten. Citrix gaat verder deelnemen aan het PlateSpin Recon for Assessment Program, waardoor de partners van Citrix profijt trekken van de mogelijkheden voor consolidatie en beheermogelijkheden van de Platespin toolset van Novell.

Iedereen in bed met iedereen

Maar Citrix en Novell zijn zeker niet de enigen die samenwerken. In de virtualisatiewereld heb je twee soorten partijen. Je hebt partijen met virtualisatieplatformen, zoals VMware en Citrix en daarnaast heb je partijen met besturingssystemen, die meestal ook hun eigen virtualisatieplatform hebben. Dat zijn Microsoft met Hyper-V, Red Hat met KVM en Novell met SUSE en Xen.

De noodzaak om samen te werken laat zich gelden. Een jaar geleden al kondigden Microsoft en Citrix aan dat ze samen gingen werken in virtualisatie. Dit jaar verenigden die twee partijen zelfs hun partners, wat nu Novell en Citrix dus ook doen. Ook Red Hat en Microsoft werken succesvol samen om hun beider besturingssystemen geschikt te maken voor de verschillende hypervisors. Novell en Microsoft werken al langer samen op allerlei gebieden, net zoals Novell en VMware.

Klant is koning

In Virtualisatie lijkt er geen andere mogelijkheid dan samenwerken. De klanten eisen van een hypervisor dat er alle besturingssystemen op kunnen draaien. En ze eisen van een besturingssysteem dat het draait op de hypervisor die ze al hebben. Geen van de partijen kan achterblijven, dus krijgt de klant precies wat hij wil: een volledige vrijheid en daarbij is hij van alle kanten omringd door hulpvaardige partijen die ondersteuning bieden voor alle soorten en maten van configuraties

Bron: Techworld