De Amerikaanse National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) heeft al verschillende domeinnamen gereserveerd die voor zwarten beledigend zouden kunnen zijn. De joodse Anti Defamation League (ADL) bezit internetnamen met antisemitische klank.

Deze week probeerde iemand op de site van veilinghuis eBay de domeinnaam niggers.org te slijten. Vraagprijs: 1 miljoen dollar.

De NAACP bood niet op de naam. Woordvoerder John White geeft tegenover MSNBC toe dat de mogelijkheden voor zijn organisatie beperkt zijn. "We kunnen niet elke beledigende naam opkopen die er is." Voorzitter Kweisi Mfume legt de schuld bij eBay. "Zij verkopen haat en raciale stereotypen."

Abraham Foxman, voorzitter van de ADL, onderscheidt drie soorten mensen die in de markt zijn voor dergelijke domeinnamen. "Zij die de naam niet in verkeerde handen willen geven, zij die de naam verkopen voor hatelijke doeleinden en zij die geld willen verdienen door de naam aan iedere willekeurige geïnteresseerde te verkopen."

"Als je denkt dat je hatelijk gedrag kunt onderdrukken door allerlei domeinnamen op te kopen, houd je jezelf voor de gek," verklaart advocaat Jonathan Moskin. "Ik ben zelf Joods. Volgens mij kan de ADL nog veel meer bewerkstelligen."

ADL-voorzitter Foxman verklaarde dat zijn organisatie 'nog steeds in de markt is' voor beledigende domeinen op internet. "Maar als je me tien jaar geleden had verteld dat wij ons geld aan dit soort dingen zouden uitgeven, had ik je gevraagd: Wat heb jij nou weer zitten roken?!"