Het Body Area Network (BAN) moet een robuust en goed beveiligd draadloos netwerk worden voor professioneel gebruik. Denk daarbij aan de afstandsbediening voor pacemakers of implantaten die medicijnen afgeven in de bloedbaan. Een andere belangrijke gebruiker zal de militaire industrie zijn. Soldaten slepen immers al een hoop elektronica met bijbehorende kabels met zich mee.

Beveiliging

De medische toepassingen laten gelijk een belangrijk verschil zien met het Personal Area Network (PAN). Dat laatste beperkt zich tot de directe omgeving van mensen. Voorbeeld daarvan is de Bluetooth standaard die wordt gebruikt voor de draadloze headsetjes voor de mobiele telefoon, de draadloze muizen en toetsenborden, en de afstandsbediening van game consoles.

Het BAN daarentegen werkt niet alleen op en rond het lichaam, maar ook daarbinnen. Dat maakt de beveiliging een cruciaal onderdeel van het ontwerp. Je zou immers niet willen dat een burenruzie eindigt in het stopzetten van de pacemaker van de ander.

Wanneer de BAN standaard klaar zal zijn is niet bekend. De IEEE werkgroep heeft op dit moment nog geen planning willen vaststellen.

Bron: Techworld