Het nieuwe bedrijf 3V, een samenwerkingsverband van de Ierse TSB bank, de startup 3V Transaction Services en creditcardorganisatie Visa geeft gratis kaarten uit aan geregistreerde gebruikers. Met een dergelijke kaart kunnen deze gebruikers bij één van de deelnemende winkeliers vouchers kopen.

De vouchers kunnen in waarde variëren van twintig tot en met 350 euro. De vouchers worden voorzien van een normale zestien-cijferige Visa code en zijn geldig tot en met de laatste dag van de maand volgende op de aankoopdatum. De gebruikers krijgen per separate e-mail of sms de driecijferige veiligheidscode toegestuurd.

Ongebruikt tegoed wordt na aftrek van 2,50 euro administratiekosten per cheque terugbetaald. Al naar gelang de nominale waarde van de vouchers wordt vier of vijf euro aan administratiekosten in rekening gebracht. De vouchers worden de eerste drie maanden op proef alleen in de agglomeratie Dublin verkocht.

De TSB bank verwacht dat zo'n 600.000 Ieren de vouchers zullen gaan gebruiken. Dat zullen niet alleen mensen zijn die geen gewone creditcard hebben, maar ook consumenten die geen vertrouwen hebben in de veiligheid van online betalingen.

Prepaid smartcard

Het 3V-consortium werkt ook aan een prepaid Visa-betalingsmogelijkheid via een smartcard die niet alleen online maar ook in normale winkels kan worden gebruikt. Omdat er in Ierland een jaarlijkse belasting van veertig euro op dergelijke kaarten wordt geheven denkt 3V deze smartcards alleerst in het Verenigd Koninkrijk en vervolgens in andere Europese landen op de markt te gaan brengen.