De standaard is volgens de IETF nodig om door de bomen het bos weer te zien. Na een periode van twee jaar waarin de IETF de eisen voor een instant messaging-standaard heeft gedefinieerd, is eindelijk aan bedrijven gevraagd om voorstellen voor de standaard in te dienen.

Deze moeten voor half juni bij de IETF ter goedkeuring zijn aangeboden. Deze korte periode is bewust ingesteld om het proces vaart te geven. Tot nu toe ging te veel tijd verloren met disputen over technische details.

Onafhankelijk van het standaardisatieproces neemt de druk op de Amerikaanse federale overheid toe om de houdgreep van America Online op de instant messagingmarkt te breken. Vorige week hebben twee concurrenten van AOL – Tribal Voice en iCast – het bedrijf beschuldigd van monopolistisch gedrag. De twee dienden een verzoek in bij de Federal Communications Commission FCC om het AOL Instant Messenger systeem open te stellen voor andere aanbieders als de fusie met Time Warner doorgang vindt.

Om de techniek van instant messaging op grote schaal te kunnen gebruiken, is interoperabiliteit een eerste vereiste, vindt de IETF. De organisatie wil met zijn Instant Messaging en Presence Protocol (IMPP) een standaardmanier vastleggen voor de detectie van andere gebruikers online, en voor de real-time communicatie via verschillende netwerken.