De columinst in kwestie, Leon Hillen, bediende zich naast zijn eigen nicknaam Onno nog eens van acht aliassen. Dit bleek na een controle van ip-adressen. Dit is niet alleen tegen de forumregels in, maar Hillen reageerde tevens erg positief op zijn eigen columns. Nader onderzoek bracht een patroon aan het licht 'van vijf jaar lang consequente bijval en toejuichingen voor columnist Onno', schrijft hoofdredacteur Pieter Kort op de site.

Daar bleef het echter niet bij, ontdekte Kort. "Voeg daarbij dat deze aliassen ook andere columnisten regelmatig op weinig subtiele wijze en anoniem onder vuur namen en het moge duidelijk zijn dat wij met een huizenhoog probleem in ons maag zaten."

Billen bloot

De Iex gaat met de billen bloot en wil de affaire niet 'onder het tapijt vegen'. "Daarom konden wij uiteindelijk weinig anders dan besluiten de samenwerking te verbreken - na uitgebreid overleg met Leon, vanzelfsprekend. Dit gebeurt met pijn in het hart, want wij verliezen er een columnist mee die we heel lang, heel hoog hadden zitten."

Leon Hillen heeft inmiddels een verklaring online gezet op zijn site Vermogensvisie. "Simpel gesteld heb ik onvoldoende rekenschap gehouden met de gevolgen die een publieke functie als columnist op de voorpagina met zich meebrengen", verklaart Hillen. "Voortaan zal ik afzien van enig gebruik van aliassen of pseudoniemen, hoe creatief ze in gebruik ook kunnen zijn."