Zo was ik laatst in Parijs bij Apple waar de pers werd getrakteerd op een live satellietverbinding met de Macworld Expo in San Francisco waar Steve Jobs zijn gebruikelijke productpreek hield. In de zaal zat ik naast een medewerker van Apple die het continue gejoel aan de andere kant van de oceaan waarschijnlijk wat wilde relativeren door zijn verwondering te uiten over het feit dat Apple nog steeds geen muis heeft uitgebracht met een scroll-wieltje. Waarom stoppen ze er niet een in de Powerbook? was mijn reactie. Prompt kondigt Apple een paar weken later aan dat de mousepads van de nieuwe Powerbooks uitgerust zijn met een scroll-functie.

Waarmee ik voor alle duidelijkheid niet wil zeggen dat ik Apple op dat idee heb gebracht. De ideeen liggen voor de hand en als ideeen voor de hand liggen dan kun je tegenwoordig vanuit gaan dat er iemand ergens op deze planeet mee bezig is het uit te werken. Zo durf ik ook te wedden dat Apple of een ander computermaker of electronicafabrikant bezig is met het ontwikkelen van draadloze oordopjes. Voor bij je mp3-speler. Dat scheelt namelijk een hoop gekloot met snoertjes. En je kunt makkelijker samen met iemand naar dezelfde muziek luisteren zonder daar anderen mee lastig te vallen.

Een ander idee dat ik laatst had, en ik ben vast niet de enige, kwam boven borrelen naar aanleiding van de iTunes Music Store. Ik heb al mijn cds geript en mijn stereo in de kelder opgeborgen. De enige muziekdrager die ik nog gebruikt is mijn iPod. Ik keek naar mijn kast met cds en bedacht me of ik die ook maar beter inpak en opsla, ik gebruik ze toch niet meer. Ik draaide me vervolgens om en keek naar mijn ladenkast vol met dvds. Bingo: de iTunes Movie Store. De benodigde bandbreedte is er (al mag het nog een tandje sneller maar dat is een kwestie van tijd). De drms ook. Het enige wat ontbreekt is een gebruiksvriendelijk pakket a la iTunes, maar dan voor film, en een geile speler.

Sony had dat idee dus ook en springt nu in dat gat. Ze moeten ook wel. De slag om muziek hebben ze verloren. De Walkman is ingeruild voor de iPod. Een grote fout van Sony was dat het het volks-format mp3 niet ondersteunde en vooral zijn eigen DRM-format, ATRAC, pushte. Sony ondersteunt mp3 inmiddels wel maar te laat. En ATRAC is dood, AAC van Apple en WMA van Microsoft geven de toon aan.

Wat betreft films zijn de kaarten nog niet verdeeld. Ze worden nu pas geschud en met zijn aankondiging is Sony nu wel op tijd. Als ze slim zijn gebruiken ze deze keer wel een volks-format: divx. De mp3 van film zeg maar. En maken ze een beter pakket dan de Connect winkel die ze nu hebben.

De geile speler hebben ze al wel: de PSP. Op het eerste oog een hele mooie gameboy met een groot scherm en spectaculaire graphics maar Sony leg terecht de nadruk op het feit dat de handheld ook films afspeelt. De eerste exemplaren zijn dan ook gebundeld met Spider-Man 2, niet met een spel. Hmm, ik ga alvast wat ruimte maken in mijn kelder.