De IFPI gebruikte de bekendmaking van de laatste cijfers van de EU over de inbeslagname van namaakproducten bij de grens, als aanleiding voor zijn top tien van 'inconvenient truths' – een verwijzing naar de milieufilm van Al Gore.

De IFPI riep bovendien op tot ingrijpen tegen Chinese piraten. Van de 23 miljoen nagemaakte cd's en dvd's die vorig jaar in beslag werden genomen was 93 procent afkomstig uit China. De EU blijkt zich ook zorgen te maken over dit hoge percentage en schuift daarom aan bij de WTO-zaak die de VS om dezelfde reden tegen China aanspanden, zo meldt Ars Technica.

De IFPI top tien onthult een aantal opmerkelijke waarheden. Zo gebruikt bittorrentsite The Pirate Bay een 'gratis muziek'-rhetoriek op zijn site, maar verdient het ondertussen duizenden euro's aan advertenties. Georganiseerde bendes en zelfs terroristische groeperingen gebruiken de verkoop van namaakschijfjes om geld te verdienen en wit te wassen.

Verder zou het 'illegale bestandsdelers' niets kunnen schelen of hun auteursrechtenschending werk van een groot platenlabel schendt, of van een onafhankelijk label. De federatie waarschuwt verder dat een vermindering in inkomsten voor de platenindustie, leidt tot minder 'risico's', waardoor 'underground'-artiesten geen kans krijgen en succesnummers als de winnaars van American Idols wel.

De IFPI ontkracht verder dat piraterij gedreven wordt door armoede en dat p2p-netwerken groeivijvers zijn voor nieuwe muziek. Het zijn vooral mensen met een middel- of hoog inkomen die namaakschijven kopen en de muziek op p2p-netwerken is voornamelijk populaire muziek, aldus de belangenbehartiger.

De volledige top tien is na te lezen bij Ars Technica.