Muziekpiraten verkochten in totaal 1,2 miljard illegale cd's wat hen naar schatting 3,8 miljard euro heeft opgeleverd. Volgens de Nederlandse brancheorganisatie NVPI wordt dit geld veelal gebruikt om andere criminele activiteiten te financieren. De genoemde cijfers zijn afkomstig uit het vandaag gepubliceerde rapport 'Commercial Music Piracy Report 2005' opgesteld door de internationale platenindustrie.

In Nederland voert stichting Brein de strijd met muziekpiraten. Brein schat dat in Nederland veertig procent van de cd's illegaal zijn, in totaal 20 miljoen stuks. Het is volgens het rapport aan de overheden om actie te ondernemen. Zware straffen horen hierbij: "Piraterij van muziek is een zware overtreding en moet ook als zodanig bestraft worden", aldus de internationale brancheorganisatie IFPI.

Het probleem is groter in Azië, Oost-Europa en Zuid-Amerika. Volgens de platenindustrie is daar de helft van de cd's illegaal. "Platenmaatschappijen investeren jaarlijks miljarden in nieuwe muziek en dat kan alleen als het auteursrecht voldoende gehandhaafd wordt", aldus het rapport.