Dat stelt concludeert de internationale brancheorganisatie van platenmaatschappijen IFPI in een rapport over piraterij. Naar eigen zeggen intensiveert de IFPI de strijd tegen het illegale aanbod, voornamelijk door harder op te treden tegen zogenaamde 'pre-release' piraterij. Hierbij worden nieuwe muziekalbums eerder illegaal dan legaal aangeboden.

"Wereldwijd worden er jaarlijks 1,2 miljard illegale cd's verkocht met een totale straatwaarde van 4,5 miljard dollar", stelt de organisatie "De bestrijding van deze activiteiten leverde vorig jaar ontmanteling van 78 illegale cd-fabrieken en inbeslagname van 80 miljoen cd's en 40.000 commercieel gebruikte cd-branders op."

De belangrijkste landen om zijn pijlen op te richten, zijn volgens de IFPI Canada, Italië en Griekenland. Verder stelt de organisatie dat één op de drie verkochte cd's nep is.

"Bovendien tonen onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken aan dat er een direct verband is tussen 'file-sharing' en bestedingen aan muziek", aldus de organisatie.

Overigens is het downloaden van muziek en films in Nederland volgens de wet legaal.