Webwereld zoekt de beste IT-architecten van Nederland. Uit de vele aanmeldingen heeft de jury tien finalisten geselecteerd, die de komende dagen elk in een interview worden belicht.

"De ict-afdeling zou meer kennis moeten hebben van de eigen klant, de business, dan van bijvoorbeeld de technologie van Windows. Dan heb je pas een succesvolle organisatie", vertelt Infra Architect Paul Slijkhuis van Getronics Consulting.

"Maar dat is de ideale situatie, niet de praktijk." Hij schat dat nu de helft van de organisaties al wel op dat punt is aanbeland. "De hype van 'architectuur' is nu wel voorbij, merk ik aan het aantal vragen om een architectuur neer te leggen. We zitten nu in een realistischere fase; waar je de toegevoegde waarde moet aantonen, en dat blijven doen."

Waar ben je nu mee bezig?

"Met veel, tegelijk. Ik vind het momenteel erg leuk om me te verdiepen in cloud computing. Daar is nu veel te doen over, maar vooral vanuit ict-leveranciers. Niet of weinig vanuit gebruikers. Ik wil kijken wat cloud betekent, voor ons en voor onze klanten."

Naast die 'studie' is Slijkhuis ook bezig met projecten die 'in uitvoering' zijn. "De leukste is wel bij Volkswagen. Daar willen ze van een oude naar de nieuwe werkplek; van Windows XP naar 7. Dat gaat om 50.000 werkplekken in Duitsland en 130.000 wereldwijd. Zo'n groot project moet je ruim vantevoren gaan verkennen. Dat doen we nu, twee jaar voordat de support op XP vervalt. Belangrijk is dat je kijkt wat de toegevoegde waarde is."

"Volkswagen heeft wel een visie dat het een modern bedrijf wil zijn. Maar industriële bedrijven hebben niet zo veel geld voor ict. Het gaat er daar om dat de auto's van de band rollen." Toch ervaart Slijkhuis zijn rol niet als ondankbaar: "Het is juist een uitdaging om hun toch die toegevoegde waarde te tonen. Je moet daarvoor niet bij de ict-afdeling blijven hangen, maar de waarde voor de business als geheel aantonen."

Waar ben je trots op?

"Op een tevreden klant." Concreter: "Ik vind het nog leuker als ik twee jaar laten terugkom, of terug wordt gevraagd, en dan merk dat mijn ideeën nog in gebuik zijn. Dat het 'architectuurdenken' nog leeft: let op de redenen voor een project. Leg die redenen vast. Én leg vast hoe het ervaren is, hoe tevreden men is. Daarmee bestrijdt je ook kennisverlies; dat op een gegeven moment alleen een paar oudgedienden nog weten waarom een project ooit zo is gedaan."

Het gebrek aan vastleggen van redenen en ervaringen kan ook zijn vanuit de menselijke behoefte onmisbaar te zijn. Slijkhuis: "Ik ben geen psycholoog, maar ik mezelf juist graag misbaar. Ik wil mijn kennis en kunde delen. Zodat een klant zonder mij verder kan."

Wat heb je ooit misrekend en daarvan geleerd?

"In een donker, grijs verleden, zo beginnen die verhalen altijd… heb ik eens geprobeerd een archictectuurteam neer te zetten. Ik pleitte ervoor herbruikbare bouwblokken te gebruiken, zoals Lego. Daar bleek geen draagvlak voor te zijn, kwamen we achter tijdens de uitvoering. De mensen zeiden er geen tijd voor te hebben. En management maakte er geen ruimte voor vrij. De externen waren enthousiaster dan de interne mensen. Uiteindelijk heb ik die opdracht moeten teruggeven."

"Het is heel belangrijk dat je management mee hebt, voor ict-architectuur, voor veranderingen. Maar het wel of niet slagen van een project kan ook een kwestie van tijd zijn, of van timing."

Leg aan je schoonmoeder uit wat architectuur is.

"Ja, dat is een probleem dat elke it'er heeft. Meestal zeg je 'iets met computers'. Ik vertel dat grote bedrijven, die veel complexe systemen hebben, verstandige adviezen daarover nodig hebben. Dat dat veel meer is dan het kantoortje met letterlijk 3 pc's waar mijn schoonmoeder werkt."

Wat is je visie op architectuur?

"Het is mensenwerk, stel ik voorop. Het zijn slimme mensen die het doen. Architectuur maakt het mogelijk de business, waar het om gaat, aansluiten op de ict. En andersom. En waar het om gaat is bijvoorbeeld dat de auto's van de lopende band rollen, of dat er onderwijs kan worden gegeven. Dus dat de lessen worden gegeven, dat het rooster klopt."

"En let op het waarom; van het project, van de gemaakte keuzes. Je moet de hele lopende band van het project overzien, het in perspectief plaatsen."

Waarom ben jij architect van het jaar?

"Ik ben zelf niet zo ijdel dat ik dat zo kan zeggen. Ik vind het al een hele eer dat ik genomineerd ben. Echt. Ik hoop dat mijn klanten en collega's mij de it-architect van het jaar vinden."