De reeds van Windows XP bekende Windows Genuine Advantage-bescherming wordt uitgebreid met een groot aantal maatregelen die de gebruiker van de illegale Windows, telkens confronteert met de illegaliteit van zijn software. Microsoft noemt dit het Software Protection Platform. Windows Vista en Longhorn Server zullen de eerste producten zijn waarbij deze techniek diep in het besturingssysteem verankerd is.

Het Software Protection Platform richt zich zowel op de manier waarop producten van Microsoft zich activeren, zich valideren als zijnde legaal en het gedrag van de software als deze detecteert illegaal gebruikt te worden.

Voor Vista betekent dit onder meer dat, wanneer het een illegale installatiesleutel herkent of merkt dat essentiële systeembestanden zijn gewijzigd bedoeld om het hacken van de productactivatie, dat de validatie als Genuine Microsoft, wordt ingetrokken.

Het systeem bericht de gebruiker hiervan elke keer als deze de computer start, maar zal ook bepaalde premium-functies uitschakelen. Dit laatste is opmerkelijk omdat Microsoft meermaals heeft laten weten dit niet te zullen doen.

Microsoft denkt echter voldoende waarborgen ingebouwd te hebben om deze maatregel toch te kunnen nemen. Zo houdt de gebruiker altijd toegang tot zijn data en krijgt hij dertig dagen de tijd om het product opnieuw te activeren.

Tot de functionaliteit die uitgeschakeld wordt bij illegale software, behoort de Aero gebruikersinterface, Windows Defender en Windows Ready Boost. In het geval van Windows Defender, de nieuwe anti-spyware software die standaard bij iedere versie van Windows Vista zit, zal de software nog wel spyware detecteren maar deze niet meer verwijderen.

Een functie als Ready Boost, waarmee het ram-geheugen tijdelijk uitgebreid kan worden door een usb-geheugenstick in de computer te plaatsen, wordt echt uitgeschakeld tot het systeem opnieuw geactiveerd wordt.

"Er is geen excuus om Windows illegaal te gebruiken. Gemeten over een periode van vier jaar, kost een Windows licentie minder dan 20 cent per dag. Dat is heel wat minder dan mensen aan belkosten dagelijks maken", aldus Leijtens.

Kritische updates

Hoewel ook aanvullende updates zoals nieuwe versies van Windows Media Player of Internet Explorer niet mogelijk zijn met een illegale Windows, blijven kritische beveiligingsupdates dat wel.

Volgens Hugo Leijtens van de oem-afdeling van Microsoft Nederland 'spelen de nieuwe maatregelen vooral in op de situatie dat je een ervaring wilt, maar er vervolgens niet voor wilt betalen. We zullen echter nooit beknibbelen op de beveiliging, ongeacht of het om een legale of illegale Windows-licentie gaat', aldus Leijtens.

Zelfverdedigende software

Met het Software Protection Platform zet Microsoft belangrijke stappen als het gaat om 'zichzelf verdedigende software'. Uiteindelijk wil het bedrijf getuige een whitepaper over dit onderwerp, deze techniek in alle nieuwe producten toepassen. Opvallend is dat Office 2007 nog niet is uitgerust met de nieuwe antipiraterijmaatregelen.

Volgens Hans van der Meer, de Nederlandse program manager voor Office, beperkt de softwarebescherming in Office 2007 zich nog tot het niet kunnen downloaden van de add-on om Office-documenten als pdf te bewaren evenals andere zaken zoals templates op Office online zijn dan niet beschikbaar. "We schakelen in Office 2007 niets uit. De architectuur van Office 2007 is daar niet op gebaseerd", aldus Van der Meer.

Volume

Volgens Microsoft zijn misbruik van volume licenties en ook het lekken van de bijbehorende installatiesleutels, verantwoordelijk voor het grootste deel van illegale Windows software. Het Software Protection Platform heeft hier dan ook speciale aandacht voor. Belangrijkste component daarbij is Volume Activatie 2.0 voor Vista en Longhorn Server, dat bedrijven de keuze geeft uit twee soorten installatiesleutels en drie vormen van Product Activering.

Nadrukkelijk meldt Microsoft dat het de bijbehorende beheersoftware waarmee beheerders binnen bedrijven de licentiesleutels centraal kunnen beheren en beschermen maar ook ongeachte de grootte van de organisatie, alle software via activering aan de hardware kunnen koppelen.