Richard Holleyman, de president van de Business Software Alliance (BSA), sprak in Singapore om de aandacht te vestigen op het belang van het tegengaan van illegaal kopiëren. In Azië heeft het maken en verkopen van illegale software een zeer hoge vlucht genomen.

Volgens Holleyman gaat dit de ontwikkeling van geavanceerde software tegen. De Aziatische landen zullen uiteindelijk ver achterop raken in het informatietijdperk. En dat kunnen ze er nu net niet bijhebben gezien de huidige economische crisis.

In landen als Indonesië of Vietnam beslaat de verkoop van piratenproducten bijna 100 procent van alle verkochte software. Dit gaat de natuurlijke groei van een software-industrie tegen, stelt de BSA-topman. Azië kan zo lang wachten op zijn eigen software-titaan.

Volgens cijfers van de BSA (een alliantie van softwarebedrijven als Adobe, Symantec, Microsoft en Novell) besloeg de omzet aan illegale software in Azië in 1997 bijna acht miljard gulden. Als Azië het percentage terug zou brengen tot Amerikaanse hoogten (27 procent), kan dat bijna 50.000 banen opleveren.