De softwaregigant reageert hiermee op een bericht van de Australische krant The Sydney Morning Herald. Daarin staat dat Windows Vista nu al op enkele websites te downloaden is, samen met een productsleutel en een crack om het activatieproces te omzeilen. Hiermee wordt gecontroleerd of een softwareversie legaal is. Bij Office 2007 is alleen een productsleutel nodig.

Microsoft waarschuwt dat dergelijke gebruikers maar kort plezier zullen hebben van hun gedownloade software. "De productsleutels die rondgaan, zijn verspreid voordat de software klaar was voor verspreiding naar bedrijven en fabrikanten. En die productsleutels werken maar voor een beperkte tijd", reageert Microsoft.

De bètaversie die Microsoft eerder dit jaar van Vista en Office 2007 uitbracht, hadden een 'houdbaarheidsdatum'. Zo werkt de tweede bèta van Office 2007 niet na 31 januari 2007. De testversie van Vista houdt er na 1 juni mee op.

Het bedrijf voegt er nog wel aan toe dat het bedrijf 'blij is dat consumenten zo graag willen beginnen met het gebruik van Windows Vista'.

Vorige week werden de zogeheten rtm-versies (release-to-manufacture) van Windows Vista en Office 2007 afgerond. Deze versies zullen vanaf 30 november voor bedrijven en pc-fabrikanten verkrijgbaar zijn. Voor consumenten worden de nieuwe softwarepakketten eind januari beschikbaar gesteld.