De nieuwe versie van Adobe's pakket (we bekeken een bèta-versie) voor vector -tekeningen heeft weinig geheimen meer voor gebruikers die al langer werken met het vlaggenschip van het Amerikaanse bedrijf: Photoshop. Ook heeft Adobe de integratie met Windows (zowel Illustrator als Photoshop begonnen hun bestaan op het Macintosh-platform) versterkt.

Toen Adobe de interface van Illustrator had opgepoetst waren er uiteindelijk honderd verbeteringen in aangebracht. Maar dat is niet de enige verandering in Illustrator 8.0. Op vector-tekeningen gebaseerde applicaties hebben altijd de schijn van complexiteit tegen zich gehad: werken met Bèzier-lijnen is minder intuïtief dan de gewone, recht-toe-aan tekenpakketten die hun resultaat afleveren in bitmap-formaat.

Deze complicerende factor heeft Adobe getracht te verhelpen. Zo is de correctie van een eenmaal getekende lijn een stuk eenvoudiger geworden: met een toetscombinatie kan een kromme lijn recht worden getrokken of andersom - zonder dat de gebruiker aan de ankerpunten van de oude lijn hoeft te peuteren. Teken een nieuwe lijn naast de oude en de tekening spring automatisch in model.

Deze correctie-mogelijkheid met de vernieuwde Pencil Tool neemt niet alleen de professionele tekenaar veel werk uit handen: Adobe hoopt Illustrator ook te slijten aan minder ervaren gebruikers - ontwerpers van websites bijvoorbeeld die wel veel kaas hebben gegeten van HTML en wat van het bewerken van bestaande beelden, maar nog nooit hun eigen tekeningen hebben gemaakt.

Met de Scatter en Art Brushes kan zelfs de meest a-creatieve ontwerper aan de slag: hij kiest een element uit de beeldenbibliotheek van Illustrator en laat deze binnen een lijn of langs een pad vloeien. Een enkel boompje wordt zo in een wip een heel oerwoud.

Met hetzelfde gemak kunnen in een tekening kleuren in elkaar vloeien en overlopen. De nieuwe Gradient Mesh Tool laat de gebruiker een kleurenverloop op iedere denkbare manier toepassen. Plak links een blauw blok en rechts een rood en vertel Illustrator in hoeveel stappen de kleuren tussen deze twee blokken moet verlopen. Het programma vult de rest in. Daarna kan de balk tot een boog worden omgetoverd: het kleurenverloop past zich vanzelf aan.

Van Photoshop - geïntroduceerd in versie 4.0 - is de Actions Palette overgenomen. Tal van handelingen in een bepaalde tekening kunnen worden opgeslagen en als een soort macro weer op andere tekeningen of elementen worden toegepast.

Tekeningen gemaakt in Illustrator 8.0 kunnen inclusief de afzonderlijke lagen naar Photoshop worden geëxporteerd. De integratie met andere pakketten zoals ImageReady 1.0, PageMaker 6.5 en Premiere 5.0 verloopt vlekkeloos.

Al met al wordt het voor professionele vormgevers weer kiezen: met Illustrator 8.0 begint Adobe FreeHand van concurrent Macromedia al weer aardig naar de kroon te steken.

Toch blijven er enkele omissies: in tegenstelling tot FreeHand, dat de optie INSTANT.HTML kent, biedt Illustrator 8.0 geen directe uitvoer naar het World Wide Web. Adobe verwijst de gebruikers hiervoor naar het meer gespecialiseerde ImageReady, waarvan versie 1.0 recent het licht zag (zie Beeldenstorm op het web).

Illustrator 8.0 wordt in oktober verwacht voor Windows 95, 98, NT en de Power Macintosh.