De belangrijkste vernieuwing bij de nieuwe Ilse is de gebruikte technologie. De huidige zoekmachine draait op eigen technologie. "Maar we hebben gemerkt dat het enorm moeilijk is om te concurreren met de grote buitenlandse partijen. Daarom willen we nu onze eigen technologie combineren met ingekochte technologie", vertelt Nils Rooijmans, hoofd search en research bij Ilse.

Ilse heeft een half jaar geleden zoektechnologie ingekocht bij het Franse Exalead. De vernieuwing moet ertoe leiden dat het marktaandeel in Nederland groeit. Ilse heeft nu een geschat marktaandeel van 5 tot 10 procent. "We hoeven geen internationale speler te worden. We willen in kwaliteit vergelijkbaar zijn met Google, maar dan met een aantal andere relevante resultaten", aldus Rooijmans.

Verder wil Ilse zich richten op meer dan zoeken naar websites. Vorige maand ging het al een samenwerking aan met bedrijvengids Ilocal. Ook wil het bedrijf meer search verticals tot stand brengen. Hierbij sluit Ilse samenwerking met lokale partners zodat gebruikers makkelijker en sneller in de content van een andere site kunnen zoeken.

Wanneer de officiële versie van de nieuwe zoekmachine wordt geïntroduceerd, is niet bekend. "We denken dat we nu op 90 procent van het gewenste resultaat zitten en kunnen feedback goed gebruiken om die laatste 10 procent te realiseren."