De op Nederlandse sites gerichte zoekmachine werkt met een vernieuwd ranking-algoritme. Daardoor zullen de zoekresultaten beter zijn, meent Ilse. De zoekmachine heeft nu 18.223.641 pagina's geïndexeerd.

Ilse zegt dat de websites die als zoekresultaat worden gepresenteerd, worden beoordeeld op de kwaliteit en de populariteit onder Nederlandse internetgebruikers.

Hoe groot het marktaandeel van Ilse is, durft directeur Paul Molenaar niet precies te zeggen. "Ik denk dat dat ergens tussen de 30 en 50 procent ligt, maar er zijn geen echte statistieken die daar meer over vertellen", meent Molenaar. "Want Ilse zoekt alleen in Nederland en Google over het hele web."

Drie maanden geleden begon Ilse met een zogenaamde campus, een testperiode. Toen bleek bij een steekproef bij het zoeken naar 'Volkskrant' of 'WebWereld' die niet die sites als eerste resultaat werden gepresenteerd. Nu gebeurt dat wel.

De vorige grote vernieuwing van Ilse vond plaats in oktober 2001. De grote verandering van toen was dat de zoekmachine vooral zocht binnen een bestand met 400.000 links van de Startpagina-dochters en 60.000 links van de Ilse Internet Gids.

<i><b><FONT COLOR="#CC0033">Update</FONT>, 14:20 uur:</b> Reactie van Ilse-directeur Paul Molenaar toegevoegd.</i>