De twee aandeelhouders van de zoekmachine – IDG Communications en Wiebe Weikamp – hebben vrijdag overeenstemming bereikt met Ilse Media over de overname van Vindex. De overname gaat met terugwerkende kracht in per 1 juni. Vanaf deze datum maakt Vindex officieel deel uit van het netwerk van Ilse Media, waar zoekmachine Ilse, Startpagina en nieuwssite Nu.nl deel van uitmaken. IDG – voor tweederde aandeelhouder – wilde af van Vindex omdat het al enige tijd geen onderdeel meer is van de strategie van online tak IDG.nl, waaronder overigens ook WebWereld valt. "IDG.nl zal niet langer investeren in generieke activiteiten zoals Vindex.nl, maar zal zich meer en meer gaan concentreren op functionele ict-informatie voor consumenten en toegespitste zakelijke informatie", zo legt directeur Raimon Gort uit.

`Content'

Over het overnamebedrag worden geen uitspraken gedaan. Gort zegt `content' te zijn, terwijl Weikamp meldt er `financieel wijzer' van te zijn geworden. Ilse Media heeft de hele inboedel van Vindex verworven, waaronder broncode, techniek en naam. Ilse is bepaald geen onbekende van Weikamp, die ooit aan de wieg stond van Ilse. Na een knallende ruzie met mede-initiatiefnemer Ten Houten vertrok Weikamp bij Ilse en besloot zes jaar geleden met Vindex zijn trucje opnieuw te doen. Aanvankelijk was Vindex een groot succes. De zoekdienst was tijdenlang een van de meest gebruikte zoekmachines in Nederland. De laatste tijd heeft de dienst echter heel veel marktaandeel moeten prijsgeven, onder meer aan Ilse, Vinden.nl, MSN.nl en – vooral – aan Google.

Nadenken

Het is nog niet duidelijk of Weikamp terug keert op het oude nest. "Daar moeten we het nog over hebben", zo zegt Weikamp zuinigjes. De technicus zegt een tweeledig gevoel bij de verkoop te hebben: "Hier ben ik toch zes jaar mee bezig geweest. Aan de andere kant: het is zo wel mooi geweest." Weikamp weet nog niet wat hij gaat doen. "Ik heb 1001 ideeën. De komende tijd ga ik hierover eens rustig nadenken." Het is niet bekend wat Ilse met Vindex gaat doen en of de naam Vindex blijft bestaan. In ieder geval zal Ilse Media wel alle bestaande advertentiecontracten respecteren en uitvoeren.