<p/>Volgens de meest recente meting (laatste kwartaal van 2000) heeft Ilse een marktaandeel in ons land van maar liefst 44 procent. De zoekmachine van VNU wordt gevolgd door Vindex (met een marktaandeel van 15 procent) en de Nederlandse versie van AltaVista (10 procent).

Het onderzoek is verricht door Internet Databureau –zelfstandige divisie van Nedstat– en Checkit. Checkit levert producten en diensten waarmee de effectiviteit van websites moet worden vergroot.

De gepubliceerde ranglijst is gebaseerd op de door Nedstat Basic geregistreerde pageviews. Van elke pageview die via Nedstat Basic wordt geregistreerd wordt ook de zogeheten <i>referrer</i> vastgelegd: de URL van de site die bezocht is voordat de actuele pagina is bezocht.

Dagelijks registreert Nedstat Basic in Nederland ongeveer 10 miljoen pageviews. Uit het onderzoek blijkt verder dat de top 10 van meest gebruikte zoekmachines ongeveer 90 procent van het zoekend publiek ondervangt.<br/><hr width="100%" align="center" size="1" color="BLACK" noshade=""/><i>Eerdere relevante berichten:</i><br/><img src="/grafx/item_puntje_rood.gif" width="6" height="5" border="0" vspace="1"/><b>Spookreferenties teisteren NedStat-tellers</b> (23 januari 2001)<br/>