Dit heeft Paul Molenaar – CEO van Ilse Media – op een bijeenkomst van de Vereniging Pers en Bedrijf in Den Haag gezegd, zo schrijft Zoekprof.nl. Eerder overwoog Ilse nog in zee te gaan met partijen als Google of het Noorse Fast. Dit is nu, in ieder geval waar het om Fast gaat, van de baan. " Ilse streeft naar zoveel mogelijk kruisverwijzingen binnen het eigen netwerk van sites", zo tekent Zoekprof op uit de mond van Molenaar. Met andere woorden: de sites onder bijvoorbeeld Nu.nl en onder de verschillende Startpagina-dochters staan, komen nog prominenter dan nu het geval is in het resultatenlijstje van Ilse. Dat zal vanaf oktober het geval zijn.

Surfplank

"We gaan daarbij uit van de diepgang van een surfplank. Professionele bezoekers gebruiken Ilse niet, en dat weten we. Maar hun aantallen zijn zo klein, dat het verbeteren van de zoektechniek tegen hoge kosten niet zou opwegen tegen de baten", aldus Molenaar deze week in Den Haag. Het kopen van een licentie op de techniek van bijvoorbeeld Fast is dus te duur en niet besteed aan de doelgroep van de weinig professionele internetter. Deze zou geen behoefte hebben aan een gigantische index, zoals bij Google.

Menselijke factor

Dat er iets met Ilse moet gebeuren, staat evenwel vast. Volgens Zoekprof zal Ilse de 2000 Startpagina-vrijwilligers inzetten om de index van Ilse te verbeteren. De `menselijke factor' is volgens Molenaar heel belangrijk. Het ligt voor de hand dat de sites die onder de verschillende dochterpagina's hangen een prominentere plek krijgen. Tot slot zal Ilse begin volgend jaar met drie `channels' met betaalde diensten komen. "De gebruiker zal er aan moeten wennen dat er hoe dan ook moet worden betaald voor diensten", zo citeert Zoekprof Molenaar. Op deze manier hoopt Ilse Media minder afhankelijk te zijn van de advertentie-inkomsten. Om wat voor channels het gaat, is nog niet bekend. Het gerucht gaat dat een ervan over muziek zal gaan. Molenaar wil tegenover WebWereld niet inhoudelijk ingaan op de plannen. "We hebben besloten nu even onze mond te houden. Binnenkort komen er meer mededelingen. Er wordt heel veel gespeculeerd en heel veel uit zijn verband gerukt." Wel wil Molenaar kwijt dat er `spectaculaire' veranderingen bij Ilse op komst zijn. Molenaar ontkent dat het idee om buiten de deur zoektechnologie in te kopen definitief over boord is gezet. Alleen de contacten met Fast zouden zijn verbroken. Binnenkort start Ilse met het betatesten van de nieuwe functionaliteiten.