"Convergentie op kaartniveau zal nooit van de grond komen”, zegt CEO Omar Hussain van Imprivata in een interview met Techworld. “Het is een stom idee met enorme kosten."

Dergelijke geconvergeerde kaarten worden geleverd door bedrijven als ActivIdentity en Sun Microsystems. Hussain gelooft niet dat Sun veel succes heeft met zijn geconvergeerde Java Card. “Ik ken buiten Sun zelf geen klanten die de kaart gebruiken voor zowel logische als fysieke access.” Volgens Hussain komt dat door de hoge kosten die geconvergeerde kaarten met zich meebrengen. "Kijk alleen maar naar de kosten voor de PKI-infrastructuur en de readers."

Gustaaf Vossenaar, bij Sun Marketing Manager Communications & PR, voelt zich niet echt aangesproken. "De Java Card van Sun is een slecht voorbeeld om te beweren dat smartcards geen succes zullen zijn. De Java Card is namelijk een onderdeel van Suns thin client-oplossing SunRay en juist op dit moment zijn steeds meer bedrijven geïnteresseerd in deze oplossing. Sun Microsystems zelf gebruikt de technologie wereldwijd voor de toegang tot gebouwen."

Volgens Hussain is het echter beter om de verschillende vormen van toegang te convergeren op basis van identity, en niet op basis van credential. Het OneSign Platform werd zo'n twee maanden uitgebreid met de mogelijkheid om logische en fysieke toegangscontrole te combineren, waarbij het niet uitmaakt welke authenticatiemethode de gebruiker inzet. "En we hebben nu al een dozijn klanten", aldus Hussain. "Over zes maanden hebben wij meer klanten die fysiek en logisch combineren dan Sun."

Half december komt versie 4.0 van het Imprivata's OneSign op de markt. Een belangrijk speerpunt hierin is gedistribueerd beheer om de toegangscontrole ook over een WAN te kunnen beheren. "Eerst richtten wij ons op het middensegment, en daar komen nu de grote bedrijven bij", aldus Hussain. Ook kan OneSign nu beter overweg met gebruikers die meerdere identiteiten hebben, zoals bij beheerders die inloggen met zowel 'admin' als met de eigen naam. Ook heeft OneSign 4.0 de technologie ProveID aan boord voor het verifiëren van de gebruikersidentiteit tijdens gevoelige acties.

Bron: Techworld