Eenvijfde van alle analoge internetters zegt zeker over te stappen naar een snellere vorm van internet. Onder de isdn-gebruikers is dit zelfs 29 procent. Nog eens respectievelijk 14 en 16 procent overweegt dit te doen. Het marktaandeel van het zogenoemde smallband-internet zal hierdoor in rap tempo dalen, voorspelt Heliview in zijn jongste ICT Consumer Monitor. Momenteel belt het leeuwendeel van de Nederlandse internetters nog `ouderwets' in via een analoge modem (38 procent). Dit is een daling van 17 procentpunt vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal isdn-inbellers daalde met 4 procentpunt tot 9 procent. Het aantal kabelaansluitingen is de afgelopen maanden daarentegen stabiel gebleven. Net als eind vorig jaar heeft 28 procent van de huishoudens kabelinternet. In het eerste kwartaal van 2003 was dit 22 procent.

Adsl

Alleen de adsl-markt wint nog terrein. Het percentage huishoudens dat de digitale snelweg opgaat via een adsl-verbinding ligt momenteel op 24 procent. Eind vorig jaar was dit nog 18 procent en een jaar geleden nog een magere 10 procent. Belangrijkste redenen om voor de kabel of adsl te kiezen, zijn nog altijd de kosten, snelheid en het feit dat mensen voor een vast bedrag per maand kunnen internetten.

Toekomst

Heliview verwacht dan ook dat het aantal smallband-internetters de komende maanden nog verder zal dalen. Nu internet 38 procent nog via een normale telefoonlijn, over een jaar zal dit naar verwachting nog maar 28 procent zijn. Isdn daalt de komende twaalf maanden volgens de onderzoekers met drie procentpunt tot 6 procent. Kabel zal volgens Heliview de boventoon blijven voeren. Over een jaar zal 34 procent van de huishoudens kabelinternet hebben; 32 procent heeft dan adsl.