De nieuwe notebook is aanzienlijk goedkoper dan de 100-dollar laptop van het project One Laptop Per Child (OLPC) die bestemd is voor kinderen in ontwikkelingslanden. De goedkope laptop is eveneens bedoeld voor onderwijs en ook veel voordeliger dan de EeePC van Asus, meldt de Financial Times. De netbook van Asus heeft geen harde schijf en kost tussen de 200 en 400 dollar.

Specificaties

De ‘Sakshat’ laptop zou in ieder geval een wifi-verbinding kunnen maken. Onduidelijk is hoeveel geheugen of opslagruimte de laptop gaat krijgen. De Financial Times maakt melding van ‘2Gb Ram capaciteit’, maar de Britse krant de Telegraph heeft het over ‘2 Gb geheugen dat uitgebreid kan worden’. Het kan zijn dat de laptop 2 GB flash geheugen gaat krijgen voor opslag. Over afmetingen, de aanwezigheid van optische drives en het besturingssysteem is nog niks bekend.

Makkelijker onderwijs

Het prototype van de nieuwe computer wordt waarschijnlijk morgen geïntroduceerd en moet het voor de bevolking mogelijk maken op afstand onderwijs te volgen. De enorme behoefte aan onderwijs moet hiermee vervuld worden, aldus de krant. Tot 2015 gaat het land 1.500 nieuwe universiteiten bouwen. India heeft een relatief jonge bevolking, 550 miljoen van de ruim 1,1 miljard inwoners is onder de 25. De laptop is voor deze jongeren bedoeld.

Analisten zijn sceptisch over de lage prijs. Zij denken niet dat het commercieel aantrekkelijk is een dergelijke laptop te verkopen. De Indiase staatssecretaris van middelbaar en hoger onderwijs verwacht dat de low budget laptop over een half jaar te koop is. Ook zouden de de productiekosten volgens hem nog verder omlaag gaan.