India maakt zich steeds meer zorgen over het groeiende aantal cyberaanvallen. Daarom is er een "high-level taskforce" in het leven geroepen om een inheems besturingssysteem te ontwikkelen, bericht The Times of India. Met een eigen basaal besturingssysteem hoopt de Indiase overheid de kans dat andere landen infiltreren in hun computersystemen teniet wordt gedaan.

Een simpel besturingssysteem wordt volgens de overheid beter gewaardeerd dan een meer ontwikkeld systeem, dat internet nodig heeft voor upgrades. De nieuwe software moet terecht komen op computers in belangrijke ministeries die constant te lijden hebben onder internetaanvallen.

Hackers

De stap volgt op een serie aanvallen van Chinese hackers op systemen van het ministerie van Defensie. De minister vroeg zich daarop af of het wel een goed idee is om beveiligingsproducten van buitenlandse makelij te gebruiken. Ook de ict-afdeling van de inlichtingendiensten heeft bezwaren tegen het gebruik van buitenlandse software. De taskforce gaat nu onderzoek doen naar de mogelijkheden en presenteert de resultaten in juni.

Er zijn andere landen die om vergelijkbare redenen een eigen besturingssysteem hebben gebouwd. Noord-Korea ontwikkelde het op Linux gebaseerde Rode Ster.