Dat zijn enkele tips van de Nederlandse ambassade in New Delhi aan Nederalndse bedrijven die in India een voet aan de grond willen krijgen. “De cultuur hier is zoveel anders dan in Nederland, daar moet je ernstig rekening mee houden", zegt Robert Zimmerman. Tweede secretaris bij de Nederlandse ambassade. De diplomatieke vertegenwoordiging uit Nederland zegt in India voornamelijk bezig te zijn met economische zaken.

Zimmerman raadt aan in ieder geval te zoeken naar een betrouwbare lokale partner. Die kent de markt, de gebruiken en -belangrijk- de bureaucratie. Alles gaat wat trager in de ambtelijke mallemolen, waar je voor alles een documentje en een handtekening nodig hebt. “Als je zoekt naar een partner, doe dan wel goed due dilligence, boekenonderzoek. Want je zit in Nederland te ver weg om direct te kunnen aansturen en bijsturen als het ergens wat scheef gaat lopen. Een betrouwbare en sterke partner is dan dus nodig."

Verder zegt Zimmerman dat persoonlijk contact heel belangrijk is in het zakelijke contact in India. “Ze willen je zien. Zakelijke relaties zijn hier grotendeels gebaseerd op vertrouwen. Het moet klikken."

Nederlanders te direct

Dat wordt beaamt door Jeroen Versteeg, de ceo van de Nederlandse tak van dienstverlener Sogeti. Dat bedrijf heeft een eigen vestiging in Mumbai, waar veel aan wordt uitbesteed. De Indiase vestiging wordt bestierd door lokale werknemers. “Nederlanders zijn vaak te direct in contacten met Indiërs", zegt hij. “Het goed onderhouden van de relatie is belangrijk, ze willen respectvol worden behandeld."

Versteeg verwacht dat de uitbestedingen van ict-projecten naar India alleen nog maar toeneemt. Dat verwacht ook de directeur van de Indiase vestiging van Sogeti, Harshawardhan Tulapurkar. De opkomst van China zit hem niet in het minst dwars. “Op onze schaal hebben we geen concurrentie. China zal nooit kunnen wedijveren met India. De middenklasse in India is 400 tot 500 miljoen mensen groot. Dat geeft dus een enorm potentieel. Daarnaast zijn we in India zeer servicegeoriënteerd. Maar het grootste voordeel is dat we hier Engels spreken."

De wereld komt talent te kort

Ameet Nivsarkar, vicepresident van de belangenorganisatie voor de ict-sector Nasscom, is nog meer uitgesproken. “De rest van de wereld komt talent te kort. Europa en Japan worden steeds grijzer. India heeft de jongste bevolking van de wereld." Elk jaar komen er drie miljoen jongeren van hogere opleidingen beschikbaar voor de arbeidsmarkt, zegt hij. De overheid steekt miljarden in het onderwijs, maar ook in werkgerichte training daarna.

Werknemers in India verschillen wat betreft werkethiek van Nederlanders, zegt Nivsarkar, die regelmatig komt lobbyen in Brussel en Den Haag. “In Nederland zegt een werknemer niet zo snel dat hij wel bereid is 's avonds of in het weekeinde te werken. Dat gebeurt hier wel." Hij wijst er verder op dat de relatie tussen Nederlandse en Indiase bedrijven steeds beter wordt. “In de beginjaren waren er wat aanloopproblemen, zoals cultuurverschillen en verkeerde verwachtingen van elkaar. Die problemen worden steeds minder."

India het centrum van de wereld

India zal op het gebied van ict-ontwikkeling en uitbesteding het centrum van de wereld blijven, zegt Nivsarkar. Andere landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika zullen binnen dat ecosysteem eerder een aanvullende rol kunnen spelen. De concurrentie van Oost-Europese landen wuift hij lachend weg. “Bouw je een pand in Boekarest, open je de deuren, is er geen geschoold personeel dat naar binnen loopt. Dat is het grootste probleem van veel landen. Hoewel China als opkomende economie ons tempo kan bijhouden, hebben zij eveneens het probleem dat er niet genoeg geschoold personeel beschikbaar is."

De enige obstakels die India kent in zijn ontwikkeling, is te zorgen dat de lokale bevolking goed wordt meegenomen in de snelle voortgang van de economie. Daarin is bijvoorbeeld het voedseltekort en de slechte infrastructuur naar de vele verre regio's binnen India een probleem, zegt Nivsarkar. “Maar de regering heeft een omvangrijk miljardenplan om die problemen te tackelen", zegt hij.

Dit is het tweede deel in een serie over de (technologische) ontwikkelingen in India en de kansen voor Nederlandse bedrijven daarin. .