De uitbreidingsplannen van Wipro behelzen twee nieuwe softwareontwikkelcentra in de VS en een mogelijke aankoop van een Duits technologiebedrijf, zo meldt de EETimes.

In de buurt

Wipro, gespecialiseerd in technologische R&D-diensten, heeft al twee vestigingen voor softwareontwikkeling in de Amerikaanse staten Michigan en Atlanta. "De komende twee jaar zullen we nog tenminste twee bedrijven in de VS openen", belooft Azim Premji van Wipro. "Onze klanten moeten kunnen kiezen uit een netwerk van goedkope ontwikkelcentra in de buurt van hun eigen vestigingen."

Met de aanwezigheid in de VS hoopt Wipro meer klanten uit dat land aan te trekken. Zo'n 8.000 ontwikkelaars werken er al korte of langere tijd samen met hun klanten waaronder grote IT-bedrijven als Cisco, Hewlett-Packard, Microsoft en Sun. Verder heeft Wipro kleine ontwikkelcentra geopend in Shanghai, Chengdu, Cebu, Brazilië, Mexico, Boekarest en binnenkort in Polen.

In Europa heeft het Indiase bedrijf de laatste jaren drie kleinere IT-ondernemingen overgenomen. Nu hoopt het op een gunstige aankoop in Duitsland, zodat Wipro ook daar marktaandeel kan verwerven. Wipro heeft daarvoor 500 miljoen dollar op zak, aldus Premji. Eind vorig jaar gingen zelfs geruchten dat het bedrijf CapGemini zou willen overnemen.

Stijgende salarissen

In moederland India ondervindt Wipro steeds meer last van de sterk stijgende personeelskosten. Volgens HR-baas Pratik Kumar stijgen de salarissen wel 15 procent per jaar. Om de kosten te drukken, neemt Wipro minder afgestudeerde technici aan en meer studenten en afgestudeerden uit andere wetenschappelijke disciplines. "Na een jaar bij ons te hebben gewerkt, doen de meesten van hen het net zo goed als een afgestudeerde techneut. En ze zijn bijzonder gemotiveerd", weet Kumar.