Volgens Ari Bixhorn, productmanager bij Microsoft, zal het Indigo-platform in de eerste Longhorn-bèta nagenoeg hetzelfde zijn als het platform dat eind volgend jaar in de winkel ligt. Microsoft wil dat ontwikkelaars zo vroeg mogelijk hun applicaties kunnen bouwen volgens het Indigo-model.

Indigo stelt ontwikkelaars in staat om door middel van soap (simple object access protocol) en andere webservicestechnologieën service georiënteerde toepassingen te maken die kunnen samenwerken en communiceren met de software op een ander systeem.

Ontwikkelaars op de Worldwide Partner Conference (WPC), die begin juli werd gehouden in Minneapolis, bevestigden dat de ontwikkeling van Indigo vergevorderd is. "Op het moment worden nog maar weinig nieuwe mogelijkheden toegevoegd", aldus Andrew Brust, chef nieuwe technologie bij consultingbureau Citigate Cunningham, een partner van Microsoft.

Indigo werd voor het eerst geïntroduceerd op de Professional Developers Conference (PDC) in 2003. Het communicatieplatform moet de ontwikkeling van webservices versimpelen, aldus Microsoft. Gebruikers kunnen niet allen C#, Visual Basic of C++-codes gebruiken, maar ook efficiënter programmeren. "Taken van duizenden coderegels kunnen nu tot twee of drie regels worden gereduceerd", belooft Bixhorn.