De startup Qubulus wil een groot hiaat in het bereik van mobiele locatiediensten opvullen. Plaatsbepaling in gebouwen is zeer inaccuraat, door het gebrekkige dekking van gps. Een gepatenteerd systeem moet dit afvangen. In september kondigde Qubulus een platform voor indoor plaatsbepalingen aan. Huidige locatiediensten, zoals bijvoorbeeld Foursquare of Gowalla, bepalen de plek waar een gebruiker zich bevindt vaak met behulp van gps of triangulatietechnieken (meting via mobiele masten).

Indoor gids

Om van deze inaccurate plaatsbepaling af te komen ontwikkelt de startup een dienst die gebouwen van binnen nauwkeurig in kaart brengt, onder meer via wifi en bluetooth netwerken. Developers kunnen vanaf vandaag aan de slag met de indoor locatietool van Qubulus.

Gecko, zoals het programma heet, kan bijvoorbeeld gebruikt worden door ontwikkelaars om evenementen in kaart te brengen, zodat bezoekers met hun smartphone de juiste plek kunnen vinden. Ook kunnen winkeliers een app maken voor wikelbezoekers en analyseren wat de conversie is per klant, zo suggereert Qubulus.

In onderstaande video de werking van de Gecko-app.