De Beverwijkse ondernemers Alex van Amersfoort en Daan Kloek ontwikkelen de eerste Nederlandse pinautomaat voor bitcoins. Ze zijn deze week een crowdfundingactie via Indiegogo gestart om (echt) geld op te halen om de apparaten op de markt te brengen. De twee hopen 55 duizend dollar op te halen voor de productie van de eerste 15 automaten. Ze hebben al een werkend prototype, maar hun startup Bitcoin Currency Exchange (BCE) is door zowel ING als ABN-Amro een bankrekening geweigerd.

ING: risico te groot

ING liet de ondernemers weten dat er 'te weinig aansluitende wet- en regelgeving is' rond diensten die virtuele valuta gebruiken. "Wordt deze digitale munt verboden of gelegitimeerd? De bank neemt een afwachtende houding ten aanzien van verdere ontwikkeling bitcoins in de maatschappij. Daar ING internationaal/wereldwijd opereert is de complexiteit nog veel groter. Op dit moment kan ING dan ook onvoldoende bepalen wat haar risico's zijn", liet de bank weten.

Van Amersfoort: "Bij ABN kregen wij het negatieve antwoord zonder verdere uitleg." De startup zit daardoor nog zonder bank.

"We zijn nu de mogelijkheden aan het bekijken bij welke (internationale) bank we eventueel terecht kunnen."

DNB: geen toezicht

De Nederlandsche Bank verklaarde begin december dat de instantie geen toezicht houdt op virtuele valuta. De ondernemers stellen daarom voor hun pinautomaat ook geen vergunning bij DNB nodig te hebben. Als er voldoende geld binnenkomt kan de eerste werkende bitcoin-automaat er binnen twee maanden staan. Doel is om voor het eind van het jaar op 30 plaatsen in Nederland wisselmachines voor bitcoin en vice versa te hebben staan.

Commissie op transacties

De ondernemers hebben al een prototype, waarmee het nog alleen mogelijk is om bitcoins te kopen met pinpas of creditcard. "In het productiemodel zal ook de mogelijkheid tot verkopen komen." De startup wil verdienen aan een klein percentage (tussen 2,5 en 5%) dat voor elke transactie in rekening wordt gebracht. Ook willen de ondernemers leasecontracten sluiten met bedrijven.

In de Canadese stad Vancouver staat sinds vorig jaar al een bitcoin-pinautomaat. "Wij denken zelf dat dit voor restaurants en hotels die graag willen innoveren interessant kan zijn. Of op een locatie als Schiphol bijvoorbeeld."

Hoe het pinautomaat werkt

Bitcoins pinnen werkt in combinatie met een app die een digitale portemonnee en een bitcoin-rekeningnummer aanmaakt. De automaat scant een qr-code op de app en herkent zo het bitcoin-nummer, waarna een bedrag in euro of bitcoin is te selecteren en de transactie met betaalpas of creditcard is af te ronden. Voor verkopen van bitcoins voor geld leest de automaat het bankrekeningnummer van de betaalpas. Daarna verschijnt er een qr-code op het beeldscherm die met de mobiele telefoon is in te scannen, waarna een bedrag in bitcoins is over te maken op de app. "Zodra wij minimaal één bevestiging hebben zal het geld worden overgeboekt op jouw rekening." Contant geld ondersteunt het apparaat niet, om witwassen van geld te voorkomen.

Nederlandse Bitcoin-beurzen

Twee Nederlandse bedrijven zijn intussen ook bezig om de eerste Nederlandse Bitcoin-beurzen van de grond te krijgen. Het gaat om Bl3p.com van Bitonic, dat al zijn eigen voorraad bitcoins online verkoopt via betaalmethode iDeal. En om CleverCoin van ondernemers Christian de Kok en Karsten Nilsen. Beide bedrijven bereiden een vergunningaanvraag bij DNB voor. Die is nodig omdat de beurzen ook echt geld van gebruikers beheren.