De website Slate.com heeft een begraafplaats ingericht voor Google-diensten die ons zijn ontvallen. Op de virtuele grafzerken kunnen bezoekers bloemen leggen - meteen een graadmeter om te zien hoe populair diensten zijn of waren. Met stip op nummer één staat Google Reader (1) waarvan de zoekreus vorige week aankondigde dat de RSS-lezer in juli het tijdelijke voor het eeuwige gaat verruilen.

Startpagina en testruimte

De tweede plaats is voor iGoogle (2), de interactieve startpagina die in november voorgoed verdwijnt. Bij iGoogle plaatsen gebruikers zelf widgets op een persoonlijke startpagina met informatie die ze belangrijk vinden. Zo kon er snel worden geschakeld naar pagina's die vaak worden gebruikt. Een soort uitgebreide favorietenpagina met realtime-updates dus.

iGoogle zag in 2005 het levenslicht. Google vond dat toen een handige manier om gepersonaliseerde real-time-informatie op te vragen. Maar inmiddels is deze functie grotendeels overgenomen door apps op smartphone-platforms en het gebruik van de dienst liep dan ook terug. In juli vorig jaar kondigde Google aan de dienst te zullen sluiten eind 2013.

De derde plaats is voor het gesneuvelde Google Labs (3). Dit was de testruimte waar mensen diverse functies konden bètatesten. Google Labs bracht bijvoorbeeld Google Goggles, dat inmiddels een volwaardige scan-app is geworden en de interactieve ruimtekaart Skymap. Functies die later geïntegreerd werden in mainstream-featuresets, zoals de kaartcaching van Google Maps, werden eerst getest in Labs.

Vergane glorie

Andere vergane glorie is bijvoorbeeld projectsoftware Google Wave (4), waarmee gebruikers bestanden konden delen. Deze functionaliteit werd overbodig met Google Drive. En Google Video (5) werd redundant door videodienst YouTube, dat ook van Google is.

Sociaal netwerk Buzz had eenzelfde functionaliteit als Twitter en wilde nooit echt succesvol worden. De chatfunctie ervan (6) werd overbodig door Google Talk. Google probeert het nu met sociaal netwerksite Google+. Google Desktop (7) bracht widgets met real-time-updates naar de desktop, maar werd volgens Google overbodig door de opkomst van cloudcomputing en de integratie van widgets in de meeste besturingssystemen.

Niet rouwig om verschijden

Google-diensten die blijkens de bloemleggingen minder worden gemist, zijn onder meer sociale netwerkpoging Friend Connect, Chrome-extensie Google Related en contentplatform One Pass. Als laatste plaats is er een open graf gereserveerd op de begraafplaats van Slate. Op de zerk staat alvast - wellicht voorbarig - 'Google Glass, 2013 - ?' gegraveerd.