"Mijn t-shirt is de boodschap: blijf proberen tot je slaagt", vertelt entrepreneur Federico Pistono, keynote spreker op IT Innovation Day. Hij zegt dat we té bang zijn voor falen. We moeten proberen, durven proberen. En dan veel en vaak falen. Om daarvan te leren. Essentieel, en niet een nagedachte, is dat je moet delen. Het wiel duizend keer opnieuw uitvinden, helpt ons niet vooruit.

Het 'normale' niet als zodanig accepteren

Een van de andere sprekers op IT Innovation Day raadt juist aan om het normale niet als zodanig te accepteren. "Innovatie is voor mij: de kans om te veranderen", zegt CIO Dennis Leerentveld van ISS Facility Services Nederland. "Iets wat heel normaal lijkt te zijn, om daar toch nog eens goed naar te kijken: waarom doen wij die dingen?" Organisaties die al jaren bestaan en dingen al heel erg lang op een bepaalde manier doen eens wakker schudden. Met een voorbeeld over muizenvallen en sensortechnologie.

Innoveren kan ook op het gebied van auto's níet door de reguliere fabrikanten. Directeur New Business Damien Declercq van Local Motors vertelt op IT Innovation Day over lokaal ontwerp van auto's, wat snellere innovatie oplevert. Snelheid is belangrijk voor innovatie, maar niet essentieel. "Snelheid is niet het doel, maar snel naar je doel gaan."