De Fair Labour Association (FLA) is vorige week begonnen met onaangekondigde inspecties in de fabrieken waar Apple-producten gemaakt worden. Apple kwam verschillende malen in opspraak vanwege de werkomstandigheden bij zijn Chinese leveranciers. In een vraaggesprek met persbureau Bloomberg zegt het hoofd van de FLA dat er nog veel problemen zijn bij de fabrieken van Foxconn.

“We komen veel problemen tegen", laat FLA-directeur Auret van Heerden aan Bloomberg weten. “Ik verwacht een aantal belangrijke mededelingen in de nabije toekomst." Tot welke ontdekkingen de onderzoekers gekomen zijn wilde hij niet delen. Een dezer weken zal de FLA met een rapport komen over Foxconn, maar de fabrikant krijgt eerst gelegenheid om op de conclusies te reageren.

Vorige week nog hosanna

De negatieve uitlatingen staan lijnrecht tegenover de opmerkingen die de FLA-directeur vorige week maakte tegen Reuters. Van Heerden zei toen dat hij de fabrieken had bezocht en dat de omstandigheden er 'eerste klasse' zijn. Hij deed zijn uitspraken slechts één dag nadat de inspecties waren aangekondigd.

“Ik was verrast toen ik binnenkwam bij Foxconn, hoe kalm het er daar aan toe gaat ten opzichte van een kledingfabriek", zei Van Heerden afgelopen woensdag. De directeur benadrukte toen wel dat de inspecties niet gemakkelijk zouden worden voor Apple. “Als ze zich er makkelijk vanaf hadden willen maken waren er genoeg opties geweest. Het feit dat ze voor de FLA hebben gekozen bewijst dat ze echt serieus onderzoek willen doen."

Foxconn verhoogt salarissen

Intussen heeft Foxconn aangekondigd de salarissen van zijn werknemers te verhogen. De fabrikant is een van de belangrijkste leveranciers van Apple. Naar eigen zeggen geeft Foxconn zijn personeel voortaan tot 25 procent meer salaris, meldt The Guardian.

Vorige maand bleek dat juist het werken voor Apple betekent dat de fabrikant minder marge overhoudt. Foxconn werkt naast Apple ook voor tech-giganten als HP, Dell, IBM en Lenovo. Die klanten zouden minder hard op de prijs drukken, waardoor er meer geld overblijft voor goede werkomstandigheden.

De fabrieken van Foxconn kwamen verscheidene keren negatief in het nieuws vanwege een zelfmoordgolf onder het personeel en explosies bij de iPad-productielijn. Omdat producten steeds goedkoper gemaakt, moeten worden, moeten medewerkers steeds vaker gebruik maken van goedkopere en gevaarlijkere chemicaliën.