Gedurende de maand februari hebben 82 miljoen Europeanen gebruikgemaakt van een instant messenger. Dat komt neer op 49 procent van de online populatie, aldus het Amerikaanse bureau Comscore Networks.

In dezelfde periode gebruikten 69 miljoen inwoners van Noord-Amerika een im-programma. Dat is slechts 37 procent van de online bevolking. In Latijns-Amerika is het im-gebruik relatief het hoogste. Daar gebruikt 64 procent van de internetters een chatprogramma.

Wereldwijd wordt MSN Messenger het meest gebruikt. Dit programma heeft een geschat marktaandeel van 61 procent, stellen de onderzoekers. Ongeveer 14 procent van de internetters gebruikt Skype als im-programma, aldus Comscore.

Eind vorige week bleek ook uit Nederlandse cijfers dat MSN Messenger hier overheerst. Microsoft heeft naar eigen zeggen in Nederland met de MSN Messenger een marktaandeel van ongeveer 80 procent. Per dag vinden er in Nederland zo'n vijftig miljoen Nederlandse chatsessies via MSN plaats.

De onderzoekscijfers van Comscore zijn gebaseerd op het gedrag van twee miljoen consumenten die vrijwillig aan het onderzoek meedoen. Van hen wordt het surfgedrag voor onderzoeksdoeleinden geregistreerd.