Vrouwen surfen efficiënter en doelbewuster dan mannen, concludeerden onderzoekers van Nielens/NetRatings deze week.

Vrouwen bezoeken minder pagina's en zijn minder lang online doordat ze efficiënter surfen. Mannen laten zich blijkbaar gauw afleiden, klikken her en der op een link en raken zo, als ze niet opletten, verdwaald op het digitale web.

Dit doet me sterk denken aan televisie. Mannen zappen wat rond totdat ze iets zien wat ze wel leuk lijkt. Vrouwen kijken eerst in de tv-gids en gaan dan direct naar die zender om dat programma te bekijken. Het zal niet voor het eerst zijn dat hieruit ruzie ontstaat. Op internet werkt het eigenlijk net zo. Het is daarom maar goed dat mannen en vrouwen niet samen tegelijk achter één computer zitten. Het zou absoluut op ruzie uitlopen.

Dit verschil in het surfgedrag van mannen en vrouwen is allemaal genetisch bepaald, zo wordt steeds weer aangetoond. Mannen surfen naar een portal zoals Startpagina.nl of de site van hun provider en gaan vandaar uit verder naar 101 andere sites. Dit kost ze veel tijd. Vrouwen denken na voordat ze op iets klikken of ze tikken direct een adres in. Daardoor zijn ze sneller klaar, tenminste als ze niet te lang blijven chatten of mailen.

Een Engelse psychologe kwam vorig jaar ook al tot de conclusie dat de manier van internetgebruik genetisch bepaald is. Volgens die psychologe zijn vrouwen beter dan mannen toegerust op het gebied van online shoppen, surfen en e-mailen.

Wie veel e-mailtjes verstuurt, is dus een vrouw of heeft in ieder geval een sterk ontwikkelde vrouwelijke kant, concludeer ik hieruit. Wat is het gemiddeld aantal mailtjes dat ik per dag stuur? En waar ligt die grens voor mannen en vrouwen? Toch vind ik het ook wel een geruststellende gedachte, als ik weer eens een uurtje doelloos heb zitten surfen. "Sorry hoor, ik kan er niets aan doen. Het zijn mijn genen."

Het mannelijke surfgedrag wordt gekoppeld aan het feit dat mannen van nature jagers zijn. Het jagersinstinct van de man is nog altijd, zij het onbewust, zichtbaar op het web. Mannen zijn op internet op zoek naar informatie. En het maakt in veel gevallen niet uit of dat nieuws is, de laatste beurskoers of seks. Mannen zijn er dol op zolang hun hersenen maar informatie kunnen absorberen.

Persoonlijk ben ik -als man- gek op nieuwsbrieven. Gewoon vanuit je luie stoel de informatie in je schoot geworpen krijgen. Het heeft wel iets mannelijks, zoveel mogelijk informatie vergaren (jagen) met zo min mogelijk inspanning. Ik denk daarom ook dat het fenomeen nieuwsbrief per e-mail door een man is verzonnen. De nieuwsbrief is eigenlijk de zapper, de afstandsbediening, van het web. Zonder op te staan bekijk je wat wordt voorgeschoteld en als het je niet aanstaat, klik je het weg.

Ondertussen vraag ik me toch af of ik het 'surfen als een vrouw' leuk zou vinden. Ik denk het niet. Eén van de leuke kanten van internet vind ik juist dat je af en toe bij toeval stuit op de meest absurde of de meest ranzige sites. Het sekseverschil bij het gebruik van internet is iets wat altijd wel zal blijven bestaan. Wellicht een idee voor een aparte mannenportal: www.surfenalseenman.nl.