Meest aansprekend is de Wireless Entertainment Desktop 8000. Dit door Microsoft al 'ultimate desktop' genoemde setje van een muis met een ultradun en geheel nieuw vormgegeven toetsenbord, kost maar liefst 250 euro. Het toetsenbord is draadloos, oplaadbaar en verlicht.

De 'backlight'-verlichting past de lichtsterkte aan op de hoeveelheid licht in de ruimte en springt vanzelf aan wanneer de handen het toetsenbord tot op enkele tientallen centimeters genaderd zijn. Het gaat ook weer uit wanneer het toetsenbord niet meer wordt gebruikt. Zo weet men de tijd voordat deze opnieuw opgeladen moet worden, tot acht uur op te rekken.

Andere nieuwe producten zijn een opvallend hoog en bol vormgegeven ergonomische muis, een notebookmuis die ook gebruikt kan worden als draadloze aanwijzer en bladeraar bij het geven van presentaties, en een in samenwerking met Razer ontworpen gamemuis waarbij de extra knoppen op de muis door het verwisselen van de zijkant van de muis op een zelf te bepalen plaats komen te staan.

Integratie

Integratie met Vista en Windows Live is het centrale thema in de nieuwe Microsoft muizen, toetsenborden, webcams en voor het eerst ook headsets. Volgens Jeanette Harmsen, program manager bij Microsoft Nederland, kan ook niemand die integratie beter uitvoeren dan Microsoft zelf.

Bij de communicatieapparatuur valt de nieuwe notebook-webcam op door het compacte design en de weliswaar geïnterpoleerde fotoresolutie van 7,6 megapixel en de twee geheel nieuwe headsets. Webcams en headsets bieden extra knoppen voor het snel en gemakkelijk communiceren via Windows Live Messenger en ondersteunen zowel communicatie van pc naar pc als van pc naar telefoon.

Exposé

Voor het eerst kiest ook Microsoft met de nieuwe hardware voor gebruik van oplaadbare batterijen. Jeanette Harmsen geeft toe dat dit relatief laat is. Als oorzaak noemt zij de invloed van de Amerikaanse markt die hier, in tegenstelling tot de Europese gebruikers, geen belang aan hecht.

Een aantal van de nieuwe apparaten is ook geschikt voor gebruik in combinatie met Apple-computers. De bekendheid van Microsoft met dit andere besturingssysteem blijkt ook uit de nieuwe 6.0 versie van de IntelliType en IntelliPoint driversoftware. Deze introduceert een andere manier van het wisselen tussen geopende programma's en documenten, de Instant Viewer, welke een kopie is van Apples Exposé.

Deze driversoftware kan ook gebruikt worden met een een groot aantal al oudere Microsoft muizen zodat niet direct de aanschaf van een nieuwe muis noodzakelijk is om deze functie te kunnen gebruiken.

De eerste nieuwe modellen zijn inmiddels verkrijgbaar, andere volgen later dit jaar of begin 2007.