Nadat Intel twee jaar lang de processormarkt heeft gedomnieerd met zijn quad-core processors, duwt Intel zijn zes-kernige chip als nieuw boegbeeld naar voren. Pat Gelsinger, general manager van de Digital Enterprise Groep, onthulde tijdens het Intel Developer Forum in San Francisco dat de nieuwe chip vanaf 17 september voor servers beschikbaar is.

De Xeon X7460 processor is ontwikkeld onder de codenaam 'Dunnington' en maakt gebruik van Intel's 45 nanometer Penryn technologie.

Met de introductie van de processor met zes kernen slaat Intel een belangrijke slag in de niet aflatende strijd om de processor-heerschappij met rivaal AMD, aldus Dan Olds, analist voor de Gabriel Consulting Group.

Olds: "De tests die wij hebben gezien, wijzen uit dat processors met zes kernen beter presteren dan quad-core processors. Dus ja, klanten zullen deze processors willen gaan gebruiken. Wat we nog niet weten is hoeveel stroom de chips verbruiken en hoeveel warmte ze zullen genereren, wat natuurlijk belangrijke factoren zijn. Alles bij elkaar is dit een grote stap voorwaarts."

In tegenstelling tot Intel heeft AMD nog geen 45nm-processor uitgebracht en ook zijn geplande Istanbul processor met zes kernen zal pas in de tweede helft van 2009 het licht zien. Olds voorspelt dat de Dunnington flink wat druk op AMD zal veroorzaken: "Deze chips zijn sneller dan wat AMD kan produceren en ook de prijs/prestatieverhouding is gunstiger dan bij hun producten. Dit zou AMD een flink deel van de markt kunnen kosten."

Wachten op 8 kernen

Jim McGregor, analist voor In-Stat, is veel minder enthousiast over de Dunnington: "Als je software er geen gebruik van kan maken, wat heb je er dan aan?" Hij gaf aan dat een hoop software nu nog niet eens gebruik kan maken van de huidige quad-core technologie. Als het aan hem lag zou hij de 6-core processors overslaan en wachten tot er processors met 8 kernen zouden verschijnen.

Intel's Nehalem gaat in het vierde kwartaal van dit jaar in productie en deze processor is ontworpen om de stap van twee naar acht kernen te maken. Intel heeft nog niet laten weten wanneer het bedrijf processors met zes kernen voor laptops en desktops gaat introduceren.

Opvolger van de harde schijf

Laptop- en desktopbezitters kunnen zich echter wel verheugen op de komst van grotere flash drives oftwewel solid state drives (ssd's) om harde schijven in hun systeem te vervangen. Intel betrad vorig jaar maart de ssd-markt met modellen van 1 en 2GB. In de daarop volgende maanden heeft de fabrikant steeds grotere modellen uitgebracht, en is nu aangeland bij ssd's van 80 en 160GB.

Niet alleen desktops en laptops zullen uitgerust gaan worden met solid state drives, maar ook dataservers en netwerkservers. De eerste producten in Intel's nieuwe High-Performance SATA Solid-State Drive productlijn zullen midden september verschijnen.

Ook over de SSD is Olds positief: "Dit is een goede zet voor Intel en het is goed voor klanten dat Intel deze beslissing neemt. Het zal de ontwikkeling van SSD technologie bespoedigen en de prijs ervan drukken. Kleinere computerfabrikanten zullen vooraf geïntegreerde SSD schijven kunnen aanschaffen die probleemloos in huidige systemen verwerkt kunnen worden."

SSD gecombineerd met harde schijf

Hij gaf aan dat SSD's grote voordelen hebben ten opzichte van harde schijven, maar dat er ook nadelen kleven aan de technologie: "Ze zijn sneller, kleiner en ze hebben minder stroom nodig. SSD's zijn niet mechanisch, dus ze zijn betrouwbaarder dan harde schijven." Het nadeel van solid state drives is volgens Olds de hoge prijs: "Met verloop van tijd zal de prijs dalen, maar ik ben ervan overtuigd dat de meeste gebruikers systemen zullen hebben waarin zowel SSD als een traditionele harde schijf worden gebruikt. Een SSD geeft een computer een flinke snelheidsboost terwijl een normale harde schijf het grootste gedeelte van de data opslaat."

Intel introduceert twee SSD modellen voor laptops en desktops: de X18-M en de X25-M die respectievelijk over een capaciteit van 80 GB en 160 GB beschikken. Het model van 80 GB zal binnen nu en een maand in de winkel liggen en de 160 GB versie zal waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2009 beschikbaar zijn.