Intel heeft deze maatregel laten weten aan de SEC. "Gezien Intels recente financiële prestaties en de onzekere economische situatie is er besloten de salarissen te bevriezen voor 2009", zo staat in het document dat naar de Amerikaanse beurswaakhond is gestuurd. Onduidelijk is of de maatregel alle Intel-medewerkers betreft, (zoals de IDG nieuwsdienst meldt) of slechts het hogere management (zoals andere media melden). Volgens een woordvoerder van Intel Benelux gaat het wel degelijk om de salarissen van alle werknemers.

Geen opslag

Ook topmensen als ceo Paul Ottelini, die in 2008 een inkomen van 12,4 miljoen dollar had, krijgen in 2009 geen opslag. Intel laat daarnaast weten dat medewerkers hun aandelopties die in waarde zijn verminderd, kunnen inruilen voor nieuwe opties. Deze maatregelen moeten nog wel worden goedgekeurd door de aandeelhouders van de chipmaker.

Winstdaling

Intel heeft te kampen met een teruglopende vraag naar computers en bijbehorende chips. De winst van de chipmaker is afgelopen jaar met 24 procent gedaald. In het vierde kwartaal van 2008 heeft het bedrijf de winst zelfs met 90 procent zien dalen.

In januari besluit Intel dan ook vier fabrieken in Azië en de VS te sluiten waardoor ruim 6000 werknemers hun baan verliezen. Ten tijde van het aankondigen van die ontslagen werkten er bij Intel wereldwijd ongeveer 84.000 werknemers.