Zowel pc-leveranciers als softwareproducenten kunnen met het template van Intel eenvoudig eigen online-applicatiewinkels opzetten. Ceo Paul Otellini heeft dit uiteengezet in zijn openingstoespraak op het Intel Developer Forum (IDF). Netbookpionier Asus doet mee, net als leveranciers Acer en Dell. Die drie zetten elk een winkel op waarin applicatiemakers dan hun producten kunnen verkopen.

Smartphones volgen

De app store-plannen van Intel zijn in eerste instantie bedoeld voor netbooks, maar de chipmaker wil dat later uitbreiden. Apparaten met kleinere schermen, zoals MID's (mobile internet devices), maar ook smartphones staan in de planning. Intel heeft al aangekondigd zijn Atom-chip ook in dergelijke consumentenelektronica te brengen. De app store-tools van Intel moeten 'write once, run anywhere' garanderen voor applicaties.

Developer-vriendelijk

Het app store-model is slechts één van de stappen die Intel nu zet om zijn energiezuinige Atom-processor toegankelijker te maken voor externe partijen. Het bedrijf zet nu ook optimalisatieprogramma's op waardoor software beter moet draaien op die relatief lichte chip. De chipmaker biedt ook concrete tools om bestaande applicaties over te zetten naar apparaten met Atom-chips.

Verder is het optimalisatiestreven ook gericht op besturingssystemen. Intel doet dit zowel voor Linux-variant Moblin als voor Windows. Voor die laatstgenoemde werkt het samen met Microsoft. Ook Flash van Adobe en Java FX van Sun Microsystems staan op het programma.

Intel toont op IDF ook de nieuwe versie 2.1 van het besturingssysteem Moblin, draaiend op een smartphone. Die Linux-variant is aanvankelijk door Intel opgezet en speciaal voor netbooks ontwikkeld. Moblin 2.1 komt volgend jaar op de markt.

AMD niet

Concurrent AMD speelt nauwelijks mee op het gebied van netbooks en heeft daar ook zelf voor gekozen. Het beweert nu dat de hype aan zijn einde komt. Marketingtopman Patrick Moorhead van AMD zegt dat netbookkopers zich toch bekocht voelen. "Voor vijftig tot honderd honderd dollar meer heb je een laptop, met veel meer rekenkracht en grafische mogelijkheden", zegt hij tegen de Britse ict-nieuwssite V3.