Op het Intel Developer Forum dat deze week in Amsterdam wordt gehouden, zal Intel zijn nieuwe chip voorstellen. De fabrikant noemt de techniek `Internet on a chip'. De techniek is nog experimenteel, maar volgens Intel kunnen ze al in de eerste helft van 2002 op de markt komen.Nu nog zijn mobiele telefoons en andere kleine draagbare apparaten nogal beperkt in hun mogelijkheden. Er zijn namelijk verschillende chips nodig voor verschillende functies, zoals geheugen, processorkracht en communicatie. De chip van Intel voegt deze samen onder het motto `3 in 1'.

`Doorbraak'

Hierdoor zouden telefoons – en bijvoorbeeld ook de door Intel genoemde internethorloges – een stuk kleiner en goedkoper kunnen worden. Bovendien werken applicaties twee keer zo snel als nu het geval is. Intel spreekt dan ook van een doorbraak.Niet iedere analist is het daar overigens mee eens. "Ik zou het geen doorbraak willen noemen, maar een stap in de goede richting", zo zegt een analist van de Carmel Group tegenover AP. Anderen zijn enthousiaster. Met name het combineren van flash-geheugen met andere functies is erg lastig, iets wat Intel nu wel is gelukt.Volgens Intel kan de chip draaien op een kloksnelheid van 1 GHz. Waarschijnlijk zullen de eerste types echter op een lagere snelheid werken.

Concurrentie

Intels grootste concurrent op de markt van chips voor draadloze apparatuur is Texas Instruments. Samen met AMD werkt deze fabrikant ook aan chips die verschillende taken combineren, zodat de nieuwe generatie telefoons kleiner, sneller en compacter zullen worden. In deze markt zal een stevige strijd losbarsten. Intel hoopt hier – net als in de pc-markt – een belangrijke rol te gaan spelen.Tegelijk heeft Intel overigens een samenwerkingsverband met British Telecom aangekondigd. BT zal meewerken aan het ontwikkelen van draadloze diensten.