"Enthousiastelingen, high end gamers en mensen die veel audio en filmpjes maken en monteren." Zo omschrijft Jurgen Eijmberts, technology specialist bij Intel tegenover Webwereld de huidige doelgroep van de nieuwe processorfamilie Core i7, die Intel woensdag in de Amsterdamse Rembrandttoren voor Nederland presenteerde.

Hij zegt ook toepassingen te zien voor professionals, bijvoorbeeld 3D-visualisaties, die meer dan de huidige processorkracht vergen. "Een arts kan bijvoorbeeld een 3D-weergave van een patiënt genereren en op basis van diens precieze situatie bepalen waar hij moet snijden tijdens een operatie", aldus Eijmberts.

Sneller blijft beter

Volgens Intel blijft de vraag naar meer snelheid onverminderd hoog. "Meer performance staat nog steeds bovenaan het verlanglijstje van de consument." Voordelen van Core i7 zijn volgens Eijmberts dat zware 3D-games vlotter spelen, dat hd-video's sneller renderen en dat er meerdere zware toepassingen tegelijk kunnen worden gebruikt.

De Core i7-processoren maken gebruik van Intels nieuwe Nehalem-architectuur. De eerste Nehalem-processoren voor notebooks verschijnen over ongeveer een half jaar. "Die worden rond het eind van de eerste helft van 2009 verwacht. Medio 2009 is de line-up dan compleet", vertelt Eijmberts.

Threads

De Core i7-familie bestaat uit drie processoren bestemd voor desktops, de 920 (2,66 Ghz), 940 (2,93 Ghz) en de 965 (3,2 Ghz). De processor heeft vier kernen en elke kern beschikt over twee threads, waardoor tegelijkertijd acht berekeningen kunnen worden uitgevoerd.

Ook is er standaard een turbo-optie aanwezig, die ook werkt voor afzonderlijke processorkernen. Core i7 heeft verder Power Gate ingebouwd, dat de lekstroom poogt te minimaliseren.

Tick-tock

Sinds 2007 hanteert Intel het tick-tock-model, waarbij de tick in het ene jaar het jaar erna wordt gevolgd door de tock. De tick is het verkleinen van de procestechnologie en de tock is de nieuwe micro-architectuur. De vraag is of het bedrijf doorgaat in het huidige tempo of meer tijd laat zitten tussen de ticks en tocks.

Bekend is dat Nehalem wordt opgevolgd Sandy Bridge, waarbij de productietechniek is verkleind van 45 nm naar 32 nm. Intel houdt vast aan een lancering van Sandy Bridge over twee jaar. Daarna staat een 22 nm-proces (Ivy Bridge) gepland, gevolgd door de microarchitectuur Haswell. Maar daarover doet Intel nu geen mededelingen.

Software sneller

Het spel Far Cry 2 draait onder de Core i7 965 vijftig procent sneller dan onder Intels Core 2 QX9770, stelt gameproducent Ubisoft. Het pc-spel kan nu omgaan met de multicore-processoren. "Dit zorgt voor meer vrijheid, interactie en een betere gameplay", aldus marketingmanager Michiel Verheijdt van Ubisoft.

Intel haalt in zijn promotiemateriaal diverse softwarebedrijven aan die al programma's hebben die mogelijkheden van de Core i7-processoren benutten, zoals Adobe's Creative Suite 4, Avids Pinnacle Studio 12, Corels VideoStudio Pro X2 en Sony's Sound Forge, Vegas Pro en Acid Pro.

Test

Onder de eerste Nederlandse systeembouwers die vanaf volgende week computers met Core i7 gaan verkopen zijn onder meer Informatique, Paradigit en Quibus. Computer!Totaal, een zusteruitgave van Webwereld, dook met de eerste Core i7 de diepte in en onderwierp de processor aan een test.