Op zijn ontwikkelaarsconferentie IDF ((Intel Developer Forum) in San Francisco heeft Intel deze week zijn nieuwe generatie Atom-chips gedemonstreerd. Met Bay Trail mikt de chipmaker op Android- en Windows-tablets. De nieuwe Intel-processor is enkele maanden geleden al geïntroduceerd en komt in zowel dualcore- als quadcore en heeft een kloksnelheid van 2.4GHz.

Ook is er ondersteuning voor Microsofts DirectX 11, OpenGL ES 3.0 en hoge resolutie (4K) displays. Volgens Intel verdubbelt Bay Trail de prestaties van de huidige generatie mobiele processors en moet ook de batterij langer mee gaan.

Batterijstrijd

Bay Trail moet op dat vlak gaan concurreren met ARM. Intel onthulde op IDF niet alleen een nieuwe zuinige processorlijn, maar fabriceert ook 32-bit chips met het zeer energiezuinige Quark naar wens van de afnemers. De batterijstrijd met ARM kan volgens sommige experts in het voordeel van Intel uitvallen.

In de video demonstreert Intel de mogelijkheden voor Android-tablets die draaien op de nieuwe Bay Trail-chips. Zo krijgen tablets pc-achtige prestaties, en wordt een virtuele winkel-applicatie met avatar getoond.