Intel ontwikkelt een applicatie waarmee ontwikkelaars iPhone-apps eenvoudig om kunnen zetten naar het Intel platform. De meeste mobiele applicaties draaien alleen op ARM-processors. Door het eenvoudiger te maken om zulke apps om te zetten hoopt Intel dat ontwikkelaars meer mobiele software voor hun chips gaan maken.

MeeGo

De tool van Intel identificeert de veranderingen die een app moet ondergaan om op Intel hardware te draaien. In de toekomst kan dit een eenvoudige manier bieden om applicaties van andere mobiele platforms ook op Intel en Nokia’s open source mobiele OS MeeGo te laten draaien.

Ook het aantal applicaties dat beschikbaar is in Intel’s AppUp appstore moet zo worden vergroot. Die winkel biedt nu alleen nog maar applicaties voor netbooks aan, maar er wordt verwacht dat daar in de toekomst ook apps voor andere mobiele apparaten in terechtkomen.

Relevant

“We zorgen dat applicaties eerst in AppUp komen, dan op MeeGo en ik denk vervolgens op Windows”, zegt Intel’s Doug Fisher tegen de IDG nieuwsdienst. “Praktisch gezien is het bekijken welke applicaties er al op het iPhone platform bestaan, daar de meest relevante voor onze gebruikers uitzoeken en ten slotte zorgen dat die applicaties ook overgezet worden”.

Intel wil dat haar Atom-chipsets in meer mobiele apparaten als smartphones en tablets worden gebruikt. Volgens Fisher is het dan ook kritiek voor Intel om mensen enthousiast te krijgen over hun platform. Behalve dit tooltje gaat het bedrijf daarom ook wedstrijden voor ontwikkelaars organiseren.

Intel kan nog niet zeggen wanneer de tool om iPhone applicaties te porteren naar het Intel-plarform uitkomt.