Tijdens het Intel Developer Forum (IDF) te San Francisco gaf Intel een demonstratie van de draadloze technologie wimax. Met wimax kunnen snelheden van minimaal 1 Mbps of hoger worden gehaald. De technologie is gebaseerd op de 802.16e-specificatie van het Wimax Forum. In dit forum nemen vele bedrijven zitting om gebruik van de wimax-technologie te stimuleren.

Intel heeft aangekondigd nog dit jaar met wimax-kaarten op de markt te komen. Het bedrijf verwacht over drie jaar met een chip te komen die zowel wifi- als wimax-techniek herbergt. De chip die dinsdag tijdens IDF is gepresenteerd, is volgens Intel een eerste stap in die richting.

Dualcore

Op het gebied van processors zit de chipbakker ook niet stil. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen een betere balans gevonden tussen energieconsumptie en prestatie. Binnen enkele maanden komen er drie nieuwe dualcore-processors op de markt die dat zullen aantonen, zo belooft Intel.

Alle drie de processors maken gebruik van de Intel Core Microarchitecture waarbij het energieverbruik van de Pentium M- en Core Duo-processors gecombineerd wordt met de rekenkracht van de Pentium 4- en Xeon-processors.

"Sinds de Pentium 3 in 1993 tot de Pentium 4 van vandaag de dag, betekent elke vooruitgang in rekenkracht meer stroomverbruik", weet Justin Ratner, de technische topman van Intel. "Wij hebben een uitweg gevonden. We staan aan het begin van een nieuw tijdperk wat betreft energiezuinige processors."

Op het gebied van mobiele processors belooft de aankomende processor, codenaam Merom, 20 procent meer rekenkracht zonder extra verbruik van energie. Op desktop-vlak voorspelt Intel een prestatiewinst van 40 procent terwijl het energieverbruik juist 40 procent lager zal liggen. De chipmaker vergelijkt hiertoe de bestaande Pentium D 950 met de nieuwe processor die vooralsnog de codenaam Conroe heeft meegekregen. Op servervlak wordt er 80 procent prestatiewinst geboekt terwijl het energieverbruik 35 procent lager ligt ten opzichte van de huidige Xeon 2,8 GHz-processor.

AMD

De aangekondigde processors komen niet helemaal als een verrassing. AMD kondigde maandag al drie nieuwe dualcore-processors aan waarbij de nadruk ligt op efficiënter energieverbruik in combinatie met betere prestaties.