De twee partners, die hun mobiele Linux-varianten hebben samengevoegd tot MeeGo, willen mobiel computer- en internetgebruik stimuleren. Daarvoor richten ze nu een eerste gezamenlijke onderzoekscentrum op dat MeeGo gebruikt als basis voor de research en ontwikkeling van nieuwe mobiele interfaces.

Second Life-kloon

De focus ligt op driedimensionale omgevingen en virtuele werelden, beide dus voor mobiel gebruik. In het vrijgegeven beeldmateriaal zitten ook screenshots van een virtuele wereld die doet denken aan het overgehypte Second Life.

In die screenshots is te zien hoe een avatar staat bij een staande webpagina (als 'steenblok' in het 3D-landschap) en hoe die een zwevend flatscreen met YouTube-filmpje bekijkt. Verder staan beeldprojectie en bewegingsdetectie bij Intel en Nokia op de kaart als te onderzoeken interface-mogelijkheid.

'Volgende generatie'

Het zogeheten innovatielab is gevestigd aan de universiteit van Oulu (Finland). In die regio wordt al veel onderzoek gedaan naar 3D-interfaces en virtuele werelden, meldt Intel. Zo is het open source virtual reality-platform realXtend daar ontstaan.

In eerste instantie telt het lab 24 onderzoekers, die deze maand al aan de slag gaan. Zij moeten aantrekkelijke mobiele gebruikersinterfaces (gui's) ontwikkelen voor de volgende generatie van mobiele internetapparatuur. Intel en Nokia verklaren hiermee de volgende revolutie in gebruikersinterfaces aan te gaan voeren.